Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Prešovský kraj

Záchranári zasahovali pod Gerlachovským štítom aj na Popradskom plese

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Krátko pred ukončením záchrannej akcie pod Gerlachovským štítom boli záchranári HZS z Vysokých Tatier opäť požiadaní o pomoc.

Vysoké Tatry 6. júla (TASR) - Trojici poľských horolezcov, ktorí uviazli v masíve Gerlachovského štítu, pomáhali v piatok (5. 7.) podvečer horskí aj leteckí záchranári. Pomoc potreboval aj poľský turista, ktorý spadol počas zostupu z Chaty pod Rysmi. Informuje o tom horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Dve ženy a jeden muž, ktorí vystupovali na Gerlachovský štít Tatarkovou próbou, sa nachádzali približne 150 metrov pod Tetmajerovým sedlom. Z dôvodu prudkého ochladenia, vyčerpania a blížiacej sa tmy už neboli schopní výstup dokončiť a ani samostatne zostúpiť.

O technický zásah bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, ktorá vzala na palubu dvoch horských záchranárov. Tí boli vysadení pri trojici horolezcov, ktorých pripravili na evakuáciu.

"Všetci uviaznutí boli postupne pomocou palubného žeriavu evakuovaní spolu so záchranármi HZS z terénu, dvaja boli vysadení pri Sliezskom dome a tretí na heliporte v Starom Smokovci. Následne boli prevezení na Dom HZS v Starom Smokovci, kde im záchranári poskytli teplé nápoje," dodala HZS. Keďže neboli zranení, odtiaľ už pokračovali samostatne.

Krátko pred ukončením záchrannej akcie pod Gerlachovským štítom boli záchranári HZS z Vysokých Tatier opäť požiadaní o pomoc. Na Popradskom plese pri hoteli sa nachádzal poľský turista s poranením hrudníka, ktoré si spôsobil pri páde na chodníku počas zostupu z Chaty pod Rysmi.

"K hotelu sa mu podarilo ešte zostúpiť v sprievode kamaráta, no pre silné bolesti už nedokázal pokračovať. Po vyšetrení ho horskí záchranári zviezli na zastávku Popradské pleso," spresnila HZS s tým, že odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval na ďalšie ošetrenie v sprievode kamaráta.