Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

IPčko: Trom krízovým centrám hrozí pre nedostatok peňazí zatvorenie

Na snímke vedúca centra krízovej intervencie Káčko Prešov Lenka Kvašňáková počas tlačovej konferencie Občianskeho združenia IPčko na tému Zachráňme centrá pomoci 15. júla 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Organizácia spustila online darcovskú kampaň Hľadáme ťa, ktorou chce svoju finančnú situáciu stabilizovať. V kampani apeluje na ľudí, aby sa stali pravidelnými darcami.

Bratislava 15. júla (TASR) - Krízovým centrám organizácie IPčko.sk v Banskej Bystrici, Trenčíne a Prešove hrozí od septembra zatvorenie. Organizácia bude musieť zároveň prepustiť 17 psychológov. Dôvodom je nedostatok peňazí. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ IPčka Marek Madro. Verejnosť požiadal o finančnú podporu.

V rozpočte na rok 2024 organizácia počítala s finančnou podporou z rôznych výziev, ktoré podľa Madra mali byť vyhlásené začiatkom roka. Ozrejmil, že tieto výzvy vyhlásené neboli, oneskorili sa alebo sa množstvo financií v nich znížilo.

"Obmedzili sme naše náklady, šetrili na prevádzke a škrtali kde sa dalo. Hľadali sme pomoc u štátu, na samosprávach, u županov a v rôznych iných inštitúciách. Niektoré centrá sa nám podarilo zastabilizovať, ale na to, aby sme pomoc poskytovali tak, ako doteraz, to zatiaľ nestačilo," vysvetľuje Madro. Zamestnanci organizácie už dva mesiace nedostávajú mzdu.



Organizácia spustila online darcovskú kampaň Hľadáme ťa, ktorou chce svoju finančnú situáciu stabilizovať. V kampani apeluje na ľudí, aby sa stali pravidelnými darcami.

"IPčko 12 rokov robí prácu, ktorú iní buď nerobia alebo nestíhajú robiť. Nahrádzame štát pri rôznych službách starostlivosti o duševné zdravie,"
povedal Madro. Ozrejmil, že Slovensko má nedostatok odborníkov na duševné zdravie a čakacie doby u psychológov sú podľa neho obrovské.