Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Kiča: Balík Fit for 55 pomôže SR získať nezávislosť od dodávok z Ruska

Na snímke štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča. Foto: TASR - Dano Veselský

Aktuálna situácia na Ukrajine, s ktorou sú spojené aj snahy EÚ odpojiť sa od dodávok energie z Ruska, majú vplyv na diskusie a snahy dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, uviedol Kiča.

Brusel 17. marca (TASR) - Slovensko úplne podporuje ciele a jednotlivé okruhy legislatívneho balíka "Fit for 55", ktorého hlavným cieľom je znížiť škodlivé emisie do roku 2030 aspoň o 55 percent. Po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre životné prostredie v Bruseli to uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča.

Kľúčovou témou rokovaní Rady ministrov je podľa neho klíma a balík Fit for 55. Ďalšími témami rokovaní sú regulácia v oblasti používania batérií a ich životného cyklu, regulácia produktov, ktoré sú vypestované v Únii alebo dovážané na trh EÚ ako dôsledok odlesňovania a straty biodiverzity a otázka organických znečisťujúcich látok.

Aktuálna situácia na Ukrajine, s ktorou sú spojené aj snahy EÚ odpojiť sa od dodávok energie z Ruska, majú vplyv na diskusie a snahy dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, uviedol Kiča. K tomu stavu chce EÚ dospieť do roku 2050.

Kiča spresnil, že v rámci balíka Fit for 55 sa budú rozoberať vplyv zavádzaných opatrení na domácnosti a automobilový priemysel.

"Domnievame sa, že po zvážení všetkých možných dopadov stále je možné zabezpečiť vyváženie klimatických cieľov a ich splnenie ako aj zaistenie verejnej podpory pre dosiahnutie cieľov uhlíkovej neutrality," uviedol.



Slovensko prišlo na radu ministrov s jasným postojom. "Podporujme ciele uhlíkovej neutrality, podporujeme balík Fit for 55 a jeho jednotlivé okruhy a myslíme si, že je to úplne kľúčové pre dosiahnutie strategických cieľov ako dosiahnuť našu nezávislosť od ruského plynu a ruských fosílnych palív," povedal Kiča.