Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: MINISTERKA ZDRAVOTNÍCTVA Z. DOLINKOVÁ PODÁVA DEMISIU

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR

Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) podáva demisiu. Prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu ju plánuje odovzdať v krátkom čase. Dolinková necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Informovala o tom na piatkovej tlačovej konferencii. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

"Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide správnym smerom. Teda takým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo," povedala.

Konsolidácia sa podľa jej slov nemala dotknúť rezortu zdravotníctva. Dolinková tvrdí, že opakovane upozorňovala, že v prípade schválenia návrhu hrozia výpovede zdravotníkov. "Deklarovala som to na našich spoločných stretnutiach strany Hlas-SD, hovorila som aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) o tom, že v prípade, že sa siahne na zdravotníctvo, tak môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť," skonštatovala.



Zdravotníctvo podľa šéfky rezortu nebolo premiérskou témou. "Bez silnej podpory vlády a koalície, bez podpory premiéra, bez podpory ministra financií, žiaľ, nedokážete meniť veci v takom rezorte ako zdravotníctvo," podotkla. Deklarovala, že neodchádza pre žiadnu kauzu. "Fakt, že nedošlo z mojej strany k žiadnemu odbornému, profesijnému ani manažérskemu zlyhaniu, svedčí aj to, že s opozičným návrhom na moje odvolanie, ktorý bol vo štvrtok (3. 10.) presunutý na ďalšiu októbrovú schôdzu rokovania Národnej rady SR, vláda vyslovila nesúhlas a považuje ho za nedôvodný a neopodstatnený," upozornila.

Dolinková tiež skritizovala postoj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Vyčítala mu šírenie mnohých dezinformácií. Mrzí ju, že jeho slová nachádzajú na úrovni vládnej koalície podporu. Myslela si, že spoločne s Kotlárom budú prešetrovať prešľapy v manažmente pandémie, no nestalo sa tak. "S nevedeckými faktami sa bojovať nedá," podotkla.

Odmietla aj tvrdenia o strácaní a "rozhajdákavaní" peniazov v systéme. Skritizovala tiež bývalé vedenie rezortu zdravotníctva. Ministerstvo podľa jej slov prebrala v katastrofálnom stave. Upozornila na to, že problémy, ktoré riešila, spôsobili jej predchodcovia, ktorí sú v súčasnosti v opozícii. Vyčítala im okrem iného hospodárenie a manažment počas pandémie ochorenia COVID-19, neriešenie zadlžovania nemocníc, meškania pri projektoch z plánu obnovy aj optimalizáciu siete nemocníc.

Ministerka tvrdí, že v rezorte zdravotníctva sa snažila viacero vecí zlepšiť. "Malými dielikmi, malými krokmi, robíme všetko pre to, aby sme zlepšovali slovenské zdravotníctvo," uviedla. Myslí si, že počas jej mandátu sa podarilo zefektívnenie schvaľovania nových liekov, navýšiť počet študentov medicíny aj otvorenie nových ambulancií z financií z plánu obnovy aj dohnať omeškania pri viacerých projektoch z plánu obnovy.

TASR v tejto súvislosti prináša prehľad zmien na poste ministra zdravotníctva od vzniku SR:


24. novembra 1993

Prezident SR Michal Kováč odvolal z funkcie ministra zdravotníctva SR Viliama Soboňu a do tejto funkcie vymenoval Irenu Belohorskú (HZDS).

15. marca 1994

Na poste ministerky zdravotníctva skončila Irena Belohorská (HZDS).

30. októbra 1998

V súvislosti s ukončením činnosti tretej vlády Vladimíra Mečiara opustil po štyroch rokoch kreslo ministra zdravotníctva Ľubomír Javorský (HZDS).

4. júla 2000

Minister zdravotníctva SR Tibor Šagát (SDK-DÚ) abdikoval na svoju funkciu pre spoločenský a politický tlak, ktorému bol vystavený počas liečby ťažko chorého prezidenta SR Rudolfa Schustera. Kreslo ministra zdravotníctva zaujal Roman Kováč (SDK-DÚ).

15. októbra 2002

So zavŕšením činnosti prvej vlády Mikuláša Dzurindu ukončil svoje pôsobenie na poste ministra zdravotníctva Roman Kováč (SDK-DÚ).

4. júla 2006

Po štyroch rokoch ukončil pôsobenie vo funkcii ministra zdravotníctva v druhej vláde Mikuláša Dzurindu minister Rudolf Zajac (ANO).

3. júna 2008

Prezident SR Ivan Gašparovič prijal demisiu ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča (Smer-SD). Minister podal demisiu z osobných a zdravotných dôvodov. Valentovičovým nástupcom sa stal Richard Raši (Smer-SD).

8. júla 2010

V súvislosti so zavŕšením činnosti prvej vlády Roberta Fica ukončil svoje pôsobenie na poste ministra zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD).

4. apríla 2012

Vzhľadom na predčasné parlamentné voľby skončil vo funkcii ministra zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

3. novembra 2014

Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva SR. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Novým šéfom rezortu zdravotníctva sa 6. novembra stal Viliam Čislák.

23. marca 2016

V súvislosti so zavŕšením činnosti druhej vlády Roberta Fica ukončil svoje pôsobenie na poste ministra zdravotníctva Viliam Čislák.

22. marca 2018

Po tom, čo tretia vláda Roberta Fica podala demisiu, na poste ministra zdravotníctva skončil Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

17. decembra 2019

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala demisiu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD). Demisiu podala po tom, keď vláda stiahla z rokovania parlamentu stratifikáciu nemocníc. Dočasným vedením rezortu hlava štátu poverila predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD).

12. marca 2021

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Rezort dočasne viedol vtedajší minister financií Eduard Heger.

3. marca 2023

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrala poverenie viesť ministerstvo zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO). Vedením rezortu dočasne poverila premiéra Eduarda Hegera.

25. októbra 2023

Na poste ministra zdravotníctva SR skončil Michal Palkovič. Vo štvrtej vláde Roberta Fica sa stala novou ministerkou zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).