Na Slovensku bola prvá odroda arónie schválená v 70. rokoch 20. storočia. Aj keď má plod bobuľovitý tvar, nie je to bobuľa.
Autor TASR
Lesné 24. augusta (TASR) – Najväčší pestovateľ bio arónie na Slovensku, spoločnosť Zamio, začal v uplynulých dňoch so zberom úrody v sade v obci Lesné v okrese Michalovce. Ako pre TASR uviedla konateľka firmy Lucia Harmóciová, aj keď sa vegetácia rastliny tento rok o mesiac oneskorila, úrodu predpokladá dobrú, plody tiež dosiahli požadovanú cukornatosť. Zozbieranú úrodu sa budú aj tentoraz snažiť spracovať bezodpadovo.
„Mali sme dosť veľké obavy, keďže jar bola veľmi chladná a daždivá. Podstatné je, aby sa arónia opelila, to sa tento rok podarilo," povedala s tým, že aróniové plody narástli do požadovanej veľkosti a cukornatosti aj napriek dlhotrvajúcim suchám v júni a júli. Optimálna cukornatosť arónie pre zber je podľa Harmóciovej 16 brixov, teda 16 gramov cukru na 100 gramov šťavy, Zamio začína s oberaním plodov pri 18 brixoch, v závere zberu dosahujú plody aj 23 – 25 brixov.
Pestovať aróniu v certifikovanej bio kvalite je podľa Harmóciovej slov jednoduchšie než pri iných plodoch. „Arónia je fantastická, čo sa týka ekologického pestovania, keďže ona sama netrpí žiadnymi chorobami ani škodcami. V prírode ju môžu zlikvidovať väčšinou len vtáci," ozrejmila s tým, že jedinou starostlivosťou o spolu 70 hektárov sadov v troch lokalitách Michalovského okresu je kosenie a mulčovanie.
Aj keď sa Zamio začalo pestovaniu arónie v roku 2002 venovať na popud zahraničného klienta a zo zahraničia eviduje veľký záujem stále, posledné tri roky uprednostňuje domáci trh. Z úrody vyrába nielen aróniovú šťavu, ale i čaj a prášok na smoothie.
„Chceme, aby slovenskí zákazníci mali túto šťavu dostupnú v biokvalite i cenovo prijateľnej hladine," povedala Harmóciová. Upozornila pritom, že plod arónie, ktorý sa pôvodne v potravinárskom priemysle využíval na získanie farbiva, je výdatným zdrojom antioxidantov.
„Zistilo sa, že arónia má najviac antioxidačných látok z ovocia pestovaného u nás, dokonca ich má päťnásobne vyššie množstvo ako čučoriedka," ozrejmila s tým, že o blahodarných účinkoch arónie na ľudské zdravie majú svedčiť aj reakcie zákazníkov. Keďže sa najviac antioxidačných látok nachádza v šupkách arónie, po vysušení z nich vzniká čaj a prášok. V domácom prostredí sa dá arónia využiť i na výrobu sirupu či džemu.
Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa) pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ ju okolo roku 1900 doviezol botanik Ivan Vladimirovič Mičurin do vtedajšieho Ruska. Podľa Harmóciovej slov mala byť na Slovensku prvá odroda arónie schválená v 70. rokoch 20. storočia. Aj keď má plod bobuľovitý tvar, nie je to bobuľa.
„Arónia patrí do čeľade ružovité, kam zaraďujeme jablká a hrušky, a ich plody sú malvice. Aj aróniový plod je akoby malé jabĺčko, je to malvica," uzavrela.
„Mali sme dosť veľké obavy, keďže jar bola veľmi chladná a daždivá. Podstatné je, aby sa arónia opelila, to sa tento rok podarilo," povedala s tým, že aróniové plody narástli do požadovanej veľkosti a cukornatosti aj napriek dlhotrvajúcim suchám v júni a júli. Optimálna cukornatosť arónie pre zber je podľa Harmóciovej 16 brixov, teda 16 gramov cukru na 100 gramov šťavy, Zamio začína s oberaním plodov pri 18 brixoch, v závere zberu dosahujú plody aj 23 – 25 brixov.
Pestovať aróniu v certifikovanej bio kvalite je podľa Harmóciovej slov jednoduchšie než pri iných plodoch. „Arónia je fantastická, čo sa týka ekologického pestovania, keďže ona sama netrpí žiadnymi chorobami ani škodcami. V prírode ju môžu zlikvidovať väčšinou len vtáci," ozrejmila s tým, že jedinou starostlivosťou o spolu 70 hektárov sadov v troch lokalitách Michalovského okresu je kosenie a mulčovanie.
Aj keď sa Zamio začalo pestovaniu arónie v roku 2002 venovať na popud zahraničného klienta a zo zahraničia eviduje veľký záujem stále, posledné tri roky uprednostňuje domáci trh. Z úrody vyrába nielen aróniovú šťavu, ale i čaj a prášok na smoothie.
„Chceme, aby slovenskí zákazníci mali túto šťavu dostupnú v biokvalite i cenovo prijateľnej hladine," povedala Harmóciová. Upozornila pritom, že plod arónie, ktorý sa pôvodne v potravinárskom priemysle využíval na získanie farbiva, je výdatným zdrojom antioxidantov.
„Zistilo sa, že arónia má najviac antioxidačných látok z ovocia pestovaného u nás, dokonca ich má päťnásobne vyššie množstvo ako čučoriedka," ozrejmila s tým, že o blahodarných účinkoch arónie na ľudské zdravie majú svedčiť aj reakcie zákazníkov. Keďže sa najviac antioxidačných látok nachádza v šupkách arónie, po vysušení z nich vzniká čaj a prášok. V domácom prostredí sa dá arónia využiť i na výrobu sirupu či džemu.
Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa) pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ ju okolo roku 1900 doviezol botanik Ivan Vladimirovič Mičurin do vtedajšieho Ruska. Podľa Harmóciovej slov mala byť na Slovensku prvá odroda arónie schválená v 70. rokoch 20. storočia. Aj keď má plod bobuľovitý tvar, nie je to bobuľa.
„Arónia patrí do čeľade ružovité, kam zaraďujeme jablká a hrušky, a ich plody sú malvice. Aj aróniový plod je akoby malé jabĺčko, je to malvica," uzavrela.