Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Slovenská akadémia vied rozdala svoje najprestížnejšie ocenenia

Na snímke zľava predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík, kolektív pracovníkov Ústavu anorganickej chémie SAV a podpredseda SAV Karol Marhold počas udeľovania cien SAV na Smolenickom zámku vo štvrtok 27. júna 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Výnimočné osobnosti vedy si ocenenia prebrali v štyroch kategóriách. Zahŕňali výsledky medzinárodnej vedeckotechnickej spolupráce a výsledky vedeckovýskumnej práce.

Bratislava 27. júna (TASR) - V Kongresovom centre Slovenskej akadémie vied (SAV) na Smolenickom zámku vo štvrtok udelili najprestížnejšie ocenenia vedcom, vedkyniam a kolektívom - Ceny SAV za rok 2023. Akadémia udeľuje tieto ocenenia každoročne pri príležitosti výročia svojho založenia. Týmito cenami si SAV ctí osobnosti a najlepšie vedecké výsledky, ktoré v danom roku vznikli. Pri hodnotení sa kladie dôraz aj na bádanie s výrazným medzinárodným presahom. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

"História Cien SAV sa viaže ešte k polovici minulého storočia. Odvtedy sa vnímanie vedy menilo. Dnes si spoločnosť stále viac uvedomuje, že život v 21. storočí nás núti prehodnocovať naše postoje a uvedomiť si význam vedy pre spoločenský aj technologický rast. SAV pokrýva všetky vedecké disciplíny, z ktorých každá má svoje miesto v spoločnosti," uviedol predseda SAV Pavol Šajgalík.

Na snímke zľava Daniela Vacek z Filozofického ústavu SAV preberá ocenenie od predsedu Slovenskej akadémie vied Pavla Šajgalíka počas udeľovania cien SAV na Smolenickom zámku vo štvrtok 27. júna 2024.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Výnimočné osobnosti vedy si ocenenia prebrali v štyroch kategóriách. Zahŕňali výsledky medzinárodnej vedeckotechnickej spolupráce a výsledky vedeckovýskumnej práce. Cenu SAV udelili aj za výsledky vedeckovýskumnej práce pre mladých pracovníkov. Tiež za popularizáciu vedy a spoločenské aplikácie.