Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

FOTO: V nemocnici v košickej Šaci vybudovali nový urgentný príjem

Na snímke nový urgentný príjem, ktorý otvorili v Nemocnici Agel a. s. Košice-Šaca 28. marca 2022. Foto: TASR – František Iván

Nemocnica predpokladá, že v nových priestoroch budú v siedmich ambulanciách vedieť denne ošetriť 150 pacientov.

Košice 28. marca (TASR) – Nový urgentný príjem v nemocnici v košickej Šaci slávnostne otvorili v pondelok. Prvým pacientom má slúžiť o niekoľko dní. Jeho výstavba trvala necelé dva roky. Investícia spolu s vybavením dosiahla viac ako 9,3 milióna eur. Väčšina bola hradená z eurofondov.

Nový urgentný príjem má zvýšiť komplexnosť, produktivitu, kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti či zlepšenie medicínskych procesov od prijatia cez triedenie pacientov až po urgentné zákroky a hospitalizácie. Zároveň má dôjsť k zvýšeniu jeho kapacity. Nemocnica predpokladá, že v nových priestoroch budú v siedmich ambulanciách vedieť denne ošetriť 150 pacientov.



V nepretržitej prevádzke by malo pracovať päť lekárov, 14 zdravotných sestier, šesť záchranárov a 13 ďalších zamestnancov. „Riaditeľ ma ubezpečil, že majú dostatok personálu, či už lekárskeho, prípadne sestier a ďalšieho personálu,“ povedal počas otvorenia minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že ide o moderné pracovisko v jednej z najšpičkovejších nemocníc na Slovensku. Uvoľnené priestory doterajšieho urgentu majú slúžiť na fungovanie iných odborných ambulancií.



Stavba sa skladá z dvoch hlavných stavebných objektov, ktoré tvorí dvojpodlažný urgentný centrálny príjem a 14-podlažné výškové komunikačné jadro. Celkovo zaberá plochu takmer 2000 štvorcových metrov. „Pacient, ktorý vyhľadá pomoc na urgentnom príjme našej nemocnice, dostane komplexnú diagnostiku na jednom mieste. Je tu výšková budova, kde máme celé spektrum kliník a oddelení,“ povedal riaditeľ Nemocnice Agel Košice-Šaca Pavol Rusnák. V rámci rekonštrukcie podľa neho vzniklo tiež vhodné prostredie na zriadenie kliniky rádiológie pozostávajúcej zo špecializovaných CT, RTG a USG vyšetrovní, pričom je klinika priamo prepojená s novovybudovaným objektom urgentného príjmu.

Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške približne 6,89 milióna eur. Nemocnica investovala z vlastných zdrojov 1,83 milióna eur. Ostatné sprievodné investície v súvislosti s vybavením pracoviska urgentného príjmu boli financované zo zdrojov Agel SK a šačianskej nemocnice v celkovej výške 600.000 eur.

V nemocnici v košickej Šaci vlani ošetrili 911.894 pacientov, hospitalizovaných tam bolo 15.359 ľudí a zrealizovali 9878 operácií.