Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Publicistika

FIGEĽ: Nedeľa by mala byť dňom bez politiky

Bývalý eurokomisár Ján Figeľ v TASR TV. Foto: TASR TV

Bývalý slovenský eurokomisár sa dnes angažuje aj v úsilí Vatikánu o podporu dialógu s cieľom prispieť k mieru na Ukrajine. (správa, PODCAST, VIDEO)

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. júla (Teraz.sk) – Týždeň politických diskusií by sa mal začínať pondelkom a končiť sobotou, nedeľa by nemala byť len dňom pracovného pokoja, ale aj dňom bez politiky. V TASR TV to povedal bývalý slovenský eurokomisár Ján Figeľ (KDH).

Politika je podľa neho v aktuálnom čase natoľko polarizovaná a konfrontačná, že k pokoju posledného dňa v týždni nepatrí. „Je na nás, či bude nedeľa vrcholom politiky a prepieraním prádla z celého týždňa, alebo to urobíme inak,“ povedal Figeľ. Na túto tému sa už podľa vlastných slov rozprával so šéfom jednej zo slovenských televízií. „Namiesto dobrej polievky máme zvulgarizovanú konfrontačnú politiku. Nedeľa bez politiky si nevyžaduje zmenu ústavy, zákonov, ani investície, len pokoj a stíšenie. Je to téma pre politikov a nosné televízie,“ tvrdí Figeľ.



Bývalý predseda KDH považuje za správne, že hnutie na poznámku premiéra Fica o možnosti meniť ústavu predložilo vlastnú predstavu o ústavných zmenách. „Je dobré, že je KDH počuť a že sa ozvalo s konkrétnou agendou. Na druhej strane, je témou, či ju dokáže naplniť,“ konštatoval.



Hnutie sa podľa neho má snažiť robiť vlastnú politiku a nie iba automaticky negovať všetko, s čím príde Robert Fico. „Táto línia nám skôr škodí. Personalizácia politiky až do ostrakizácie, kriminalizácie, diabolizácie. Sme veľmi spolitizovaní, zameraní na osoby viac ako na ciele. Potom Slovensko stagnuje, dokonca až upadá,“ povedal Figeľ.

Osobne by si vedel predstaviť aj mierne iný návrh ústavných zmien, než s akým prišlo jeho hnutie. Podpora podnikateľského prostredia alebo zmeny na generálnej prokuratúre by sa podľa neho nemuseli riešiť až na ústavnej úrovni. „Zasahovať do generálnej prokuratúry cez ústavu sa mi zdá byť neprimerané,“ poznamenal Figeľ. Na druhej strane by si vedel predstaviť vytvorenie nezávislej inšpekcie bezpečnostných zborov. „Časť problému našej spravodlivosti je v tom, že orgány činné v trestnom konaní viedli vnútornú vojnu medzi sebou,“ pripomenul Figeľ.

Bývalý slovenský eurokomisár sa dnes angažuje aj v úsilí Vatikánu o podporu dialógu s cieľom prispieť k mieru na Ukrajine. „Americkí a ruskí predstavitelia sa stretávajú na občianskej, respektíve neštátnej báze vďaka dôvere a podpore Vatikánu, ktorý si zachováva nestrannosť a neutralitu,“ konštatoval Figeľ.

Pripomenul, ako v ťažkých časoch po druhej svetovej vojne dlhodobo napomohla k politickému riešeniu vízia francúzskeho ministra zahraničia Roberta Schumana na zjednotenie Európy. Podobný plán na koordináciu záujmov kľúčových štátov by podľa neho mohol pomôcť k nastoleniu mieru aj dnes. „Miera konštruktívneho a tvorivého úsilia musí byť aspoň taká, alebo väčšia, ako miera vojnového aktivizmu. Vojna si vyžaduje veľkú energiu a veľa investícií, preto opačné pozitívne úsilie musí byť aspoň také veľké, ba väčšie,“ uzavrel Figeľ.