Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Publicistika

HRABKO: ČR zrušila spoločné vlády zbytočne, Ukrajina v nich pokračuje

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Hrabko nevylučuje ani to, že sa táto téma okrajovo stane aj súčasťou českej predvolebnej kampane (správa, PODCAST, VIDEO)

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. októbra (Teraz.sk) – Rozhodnutie českej vlády prerušiť tradíciu spoločných rokovaní českého a slovenského vládneho kabinetu na protest proti našim postojom ku konfliktu na Ukrajine pôsobí v kontexte ďalšieho spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády ako zbytočné politické gesto. V TASR TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko.

Kabinety Slovenska a Ukrajiny sa aktuálne stretli na spoločnom rokovaní 7. októbra pri Užhorode. Je to už druhé spoločné stretnutie od marca 2024, kedy Česká republika oznámila, že ruší plánované spoločné rokovanie s vládou Slovenska. „Česko sa vtedy chcelo správať ukrajinskejšie ako samotná Ukrajina. Už vtedy sme hovorili, že to ničomu nepomôže, hoci vzťahy medzi ČR a SR budú fungovať ďalej,“ konštatoval Hrabko.



Očakáva, že po budúcoročných voľbách v Českej republike sa podarí vrátiť do života aj tradíciu spoločných rokovaní vlád oboch nástupníckych štátov bývalého Československa. Hrabko nevylučuje ani to, že sa táto téma okrajovo stane aj súčasťou českej predvolebnej kampane.



Samotné stretnutie ukrajinskej a slovenskej vlády považuje Hrabko za významný politický signál bez ohľadu na to, aký je reálny obsah a výsledok tohto rokovania. „Dôležitejšie je politické posolstvo, že takéto stretnutie sa uskutočnilo,“ konštatoval. Gesto potvrdzujúce dobré susedské vzťahy Slovenska a Ukrajiny je podľa Hrabka politicky výhodné pre oboch partnerov, viac však z neho môže v aktuálnom čase vyťažiť slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

Na margo demisie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ktorú sa prezident rozhodol prijať až potom, ako dostane od premiéra návrh na jej nástupcu, Hrabko povedal, že celá situácia je v slovenskej politike precedensom. Prezident Peter Pellegrini totiž rieši výmenu nominantky Hlasu-SD, ktorú v roku 2023, ešte ako predseda Hlasu-SD, do funkcie odporučil. Prezident podľa Hrabka nemá lehotu na prijatie demisie a keď ju prijme, môže poveriť vedením rezortu niektorého z dnešných členov vlády, alebo akceptovať meno, ktoré mu prinesie premiér Fico.

Podľa koaličnej zmluvy na nárok nominovať ministra zdravotníctva Hlas-SD. „Rokovania prebiehajú a ak pán premiér príde do paláca s návrhom, myslím, že už to bude tak predrokované, že pán prezident prijme demisiu pani Dolinkovej a vymenuje nového ministra,“ povedal Hrabko.

Iniciatívu hnutia Slovensko novelizovať ústavu tak, aby na Slovensku bolo možné referendum o predčasných parlamentných voľbách podľa Hrabka parlament zamietne. Pripomenul, že samotní poslanci tohto hnutia v minulom volebnom období hlasovali za to, aby bola takáto možnosť z novely ústavy odstránená. Hrabko neočakáva ani to, že by koncom aktuálneho volebného obdobia mohla novelu ústavy ohľadom referenda o predčasných voľbách predložiť dnešná vládna koalícia. „Samozrejme, môžu to sľúbiť, ale z tohto mračna nezaprší,“ odhadol Hrabko.