Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Publicistika

HRABKO: Hlavným cieľom skúmania pandémie je poučenie, nie trestanie

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Počas prvej veľkej krízy spôsobenej šírením nového typu vírusu podľa Hrabka štát nekonal dostatočne efektívne (správa, PODCAST, VIDEO).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. októbra (Teraz.sk) – Hlavným cieľom preskúmavania postupov inštitúcií štátu v čase pandémie koronavírusu by nemalo byť vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti, ale ponaučenie a príprava efektívnejších postupov pre prípad možnej budúcej krízovej situácie. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Počas prvej veľkej krízy spôsobenej šírením nového typu vírusu podľa neho štát nekonal dostatočne efektívne. „V prvom rade by malo ísť o nájdenie a vyhodnotenie chýb. Vieme, aký chaos a zmätok tu bol potom, ako začal Igor Matovič robiť všetky tie výtery z nosov, uzatvárať okresy a podobne,“ pripomína Hrabko.



To podľa neho neznamená, že orgány činné v trestnom konaní nemajú vyvodzovať dôsledky, ak objavia konanie v rozpore so zákonom. Ale hlavným cieľom analýzy postupov inštitúcií má byť podľa neho príprava na možné problémy v budúcnosti. „Ak opäť príde k nejakej nečakanej situácii, aby boli k dispozícii mechanizmy, ako sa s ňou vysporiadať,“ povedal Hrabko. Dodal, že zlyhania tu evidentne boli, o čom svedčí viacero rozhodnutí ústavného súdu.


Vytvorenie špeciálneho vyšetrovacieho tímu Covid na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) vníma Hrabko súčasť procesu preverovania procesov v čase koronavírusovej epidémie. „Je to rozhodnutie pána ministra a prezidenta Policajného zboru, takýto tím zriadiť. Môžeme to iba vziať na vedomie a čakať na výsledky,“ povedal.

Na margo rozhodnutia troch poslancov z Huliakovej Národnej koalície vystúpiť z poslaneckého klubu SNS, Hrabko povedal, že bez ohľadu na verbálne vyhlásenia jednotlivých poslancov dnes platí, že koaličná väčšina má iba 76 členov. „Logistiku hlasovaní bude treba robiť tak, aby vždy bolo k dispozícii tých 76 poslancov. Možno nahraditeľných tými troma odídencami z poslaneckého klubu SNS, ale to tiež bude treba predrokovať,“ upozornil Hrabko.

Dodal, že existencia poslaneckého klubu SNS bude v budúcnosti závislá od ochoty poslanca Smeru-SD Dušana Muňka, ktorý do tohto klubu vstúpil, v ňom aj zotrvať. Minimálny počet členov poslaneckého klubu je totiž osem a bez poslanca Smeru-SD by počet členov klubu SNS klesol na sedem.

Predseda vlády SR Robert Fico sa v utorok 22. októbra v Komárne stretol s prezidentom Srbskej republiky Aleksandarom Vučičom a predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, rokovali o problémoch s nelegálnou migráciou. „Je vždy dobre, ak štáty, ktoré majú nejaký spoločný problém, o ňom rokujú,“ komentoval schôdzku Hrabko. Popri téme migrácie mohli podľa neho lídri v kuloároch otvoriť aj iné témy, ktoré na verejnosť neprenikli. „To sa dozvieme až časom. Ale na tomto rokovaní nič zlé nevidím,“ uzavrel Hrabko.