Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Publicistika

HRABKO:Myšlienka okrúhleho stola u prezidenta už asi definitívne padla

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Na margo blížiaceho sa 80. výročia SNP Hrabko povedal, že šanca na dôstojné oslavy tu je, ale bol by prekvapený, ak by sa niekto z politikov nepokúsil tému politicky zneužiť (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 16. augusta (Teraz.sk) – Vyhlásenie prezidenta Petra Pellegriniho o tom, že sa postupne plánuje stretnúť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), ministrami aj lídrami politických strán, vrátane opozičných, naznačuje, že myšlienka spoločného okrúhleho stola s cieľom nájsť cesty k zníženiu napätia v politike už asi definitívne nie je aktuálna. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pripomenul, že s iniciatívou na zvolanie takéhoto okrúhleho stola prišiel Peter Pellegrini spolu s bývalou prezidentkou Zuzanou Čaputovou krátko po pokuse o atentát na predsedu vlády. „Zatiaľ to vyzerá, že to zlyhalo,“ konštatoval Hrabko. Dodal, že úspech iniciatívy od začiatku závisel od postoja premiéra Roberta Fica, ktorý bol terčom útoku.



Výzvy lídrov opozičných strán na stretnutie s prezidentom považuje Hrabko za legitímne. „Aj to je úloha prezidenta, aby sa snažil o dialóg, aby sa snažil upokojovať politickú scénu. Nehovorím, že sa mu to musí podariť, ale jeho úlohou je, aby sa to snažil,“ konštatoval Hrabko. Právom opozície je podľa neho aj iniciovať v parlamente vyslovenie nedôvery členom vlády, ktorí podľa opozičných predstaviteľov politicky zlyhali. „Robia si svoju prácu, viac ako opozícia robiť nemôžu,“ konštatoval na margo plánovaného odvolávania ministrov kultúry a spravodlivosti.



Reálna šanca na ich odvolanie v parlamente sa podľa Hrabka blíži k nule, keďže koalícia má v parlamente väčšinu a ministerky Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) aj ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) sa zastal aj premiér Robert Fico (Smer-SD). „Veď je ako predseda vlády ich šéf, je v poriadku, ak sa ich zastane,“ povedal Hrabko. Súhlasí s premiérom v tom, že ministri konali na základe zákona a svojich kompetencií. „Majú právo povymieňať tých, ktorých im zákon umožňuje povymieňať. To nikto nespochybňuje. Ale v politike sú dôležité aj spôsoby a toto bolo veľmi nespôsobné,“ upozornil Hrabko.

S názorom, že pouličné protesty vládnej koalícii nevadia, alebo jej dokonca do istej miery politicky vyhovujú, Hrabko nesúhlasí. „Každému vládnemu politikovi to prekáža, aj jeden – dvaja občania pred úradom vlády by prekážali, ak by protestovali dostatočne dlho,“ tvrdí.

Samosprávam chýba podľa opozičného KDH 100 miliónov eur na zabezpečenie chodu bežných činností a služieb pre občana. Žiadajú preto zmenu financovania samospráv na základe daňového mixu, ktorý by obsahoval aj časť daní právnických osôb. „Počkajme si, ako presne to KDH naformuluje, ako to predloží a ako bude viesť politické rozhovory o podpore,“ reagoval Hrabko. Ak by KDH ako opozičná strana dokázalo presadiť takúto zmenu, podľa Hrabka by bolo otázne, akú politickú cenu za to neskôr zaplatí.

Na margo blížiaceho sa okrúhleho 80. výročia Slovenského národného povstania Hrabko povedal, že šanca na dôstojné oslavy tu je, ale osobne by bol prekvapený, ak by sa niekto z koaličných alebo opozičných politikov nepokúsil aj túto tému politicky zneužiť. „Som v tomto skeptický. Napriek tomu, že ide naozaj o okrúhle výročie významnej udalosti,“ uzavrel Hrabko.