Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Publicistika

SOZA zverejnil nominácie najhranejších autorov a skladieb za rok 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Počas 28. ročníka slávnostného odovzdávania cien budú udelené štatistické a honorárne ocenenia.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) zverejnil informácie o najhranejších autoroch a skladbách za rok 2023. Najvyšší počet nominácií - celkovo šesť - získal za minulý rok Martin Žúži, ktorý má nominácie v kategóriách Najúspešnejší skladateľ, Najúspešnejší textár, Najhranejšia skladba online a tri nominácie v rámci kategórie Najhranejšia skladba. V tesnom závese za ním sú s piatimi nomináciami Jana Kirschner a Adam Ďurica. TASR informoval PR manažér Juraj Čurný.

Počas 28. ročníka slávnostného odovzdávania cien budú udelené štatistické a honorárne ocenenia. Štatistické Ceny SOZA budú odovzdávané v siedmich kategóriách.

"Väčšina týchto kategórií patrí k dlhoročným stáliciam pri udeľovaní Cien SOZA. Od minulého roku k nim však pribudli dve nové online kategórie, ktorých cieľom je reflektovať dnes najbežnejší spôsob počúvania hudby - streamovanie. Okrem týchto kategórií budeme odovzdávať aj štyri honorárne ceny autorom, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj hudobnej kultúry na Slovensku," povedal Ľubomír Burgr, predseda predstavenstva SOZA.

Ceny SOZA udeľuje ochranný zväz od roku 1996 a aktuálne sú jedny z posledných hudobných ocenení, ktoré sa odovzdávajú autorom hudobných diel. Držiteľmi Cien SOZA sú významné osobnosti slovenského hudobného života, medzi nimi Kamil Peteraj, Miroslav Žbirka, Marika Gombitová, Peter Lipa, Ivan Tásler, Celeste Buckingham, Peter Bič a ďalšie osobnosti.

Nominácie a výsledky štatistických kategórií vychádzajú zo spracovania údajov, ktoré získava SOZA v rámci svojej činnosti. Medzi tieto údaje patria informácie o verejnom uvádzaní hudobných diel vo vysielaní rádií, televízií, v online priestore, ale aj na koncertoch a iných podujatiach.

Víťazi štatistických, ako aj laureáti honorárnych cien SOZA (Veľká Cena SOZA a Zápis do Zlatej knihy) za rok 2023 budú známi na slávnostnom galavečere, ktorý sa uskutoční 3. októbra v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava.