Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Problém vládnej koalície

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Ak sa rozpadne poslanecký klub mimovládnej strany, žiadny politický problém nevznikne – iba stranícky – ak sa rozpadne poslanecký klub strany vládnej, je to naopak – vznikne aj politický problém.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Iba deň po vyhlásení koaličnej rady o jej dohode, ktorá mala garantovať „hladký a konštruktívny priebeh rokovania“ parlamentu, sa rozsypal poslanecký klub SNS. Fungovať odvtedy môže iba na základe prestupu poslanca zvoleného za Smer-SD a bývalého člena jeho poslaneckého klubu D. Muňka. Ak by totiž neprestúpil do poslaneckého klubu SNS, ten by automaticky priamo zo zákona zanikol.

Z poslaneckého klubu SNS totiž odišli traja poslanci a počet poslancov v jej klube tak klesol pod osem, čo je podmienkou nielen na založenie poslaneckého klubu, ale tiež na jeho zotrvanie na politickej scéne. Mená troch poslancov, ktorí odišli z klubu SNS nie sú dôležité, dôležitejšie sú parlamentné počty. Ak poslanecký klub nemá najmenej osem členov, zaniká, tak znie zákon a je to nielen prirodzené, pochopiteľné, ale aj správne – zaisťuje totiž, aby si aj tá najmenšia parlamentná strana mohla vytvoriť poslanecký klub.

Poslanecký klub hrá v parlamente dôležitú úlohu – nielen z hľadiska vecného, ale najmä politického. K vecným patrí najmä zastúpenie v osobitných kontrolných výboroch parlamentu, či prítomnosť na poslaneckom grémiu, v ktorých nezaradení poslanci pôsobiť nemôžu a nesmú. Politické hľadisko je však v tomto prípade dôležitejšie – napokon, mať poslanecký klub, to znie hrdo. A aj preto, lebo poslaneckých klubov, ktoré počas volebných období zanikli, už bolo viacero. Ak sa rozpadne poslanecký klub mimovládnej strany, žiadny politický problém nevznikne – iba stranícky – ak sa rozpadne poslanecký klub strany vládnej, je to naopak – vznikne aj politický problém. A vládna koalícia je prinútená ho riešiť a vyriešiť.

Súčasná koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS ho vyriešila tak, že vyrobila z poslanca D. Muňka – zakladajúceho člena strany Smer-SD – člena poslaneckého klubu SNS. Ak by sa v budúcnosti nejakou náhodou alebo nedopatrením či omylom A. Danko pokúšal Smer-SD slušne povedané nahnevať, stačí aby D. Muňko odišiel a poslanecký klub SNS zanikne. A to by A. Danka a jeho stranu politicky poškodilo ešte viac ako fakt, že v parlamentných voľbách bol zvolený na kandidátnej listine SNS ako jediný jej reprezentant – ostatní zvolení kandidáti členmi SNS neboli.

Poslanecký klub SNS tak nielen obrazne, ale aj vecne visí na šnúrke, ktorej jeden koniec drží D. Muňko a druhý Smer-SD. Taký je fakt. Nejde o žiadne hosťovanie, ako sa to snažil nahovoriť šéf poslaneckého klubu Smeru-SD J. Richter, ale iba a len o mocenské rozhodnutie. D. Muňko totiž môže hosťovať iba v poslaneckom klube Smeru-SD, nie SNS, v ňom musí byť riadnym členom. Aj preto, lebo poslanec môže byť podľa zákona členom iba jedného poslaneckého klubu.

Akokoľvek, ide iba o čiastkový problém vládnej koalície. Ktorý takpovediac nič nedelí ani nenásobí. Na rozdiel od tých, ktoré ju ešte len čakajú a ktoré nebude možné vyriešiť ani hosťujúcim či lietajúcim poslancom.