Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Rozhodnuté

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Po podpísaní konsolidačného balvanu mu už nestojí nič v ceste do redakcie zbierky zákonov, píše J. Hrabko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Prezident P. Pellegrini sa rozhodol, že podpíše tzv. konsolidačný balvan. Kompletne, teda spolu so zákonom o transakčnej dani. Je to dobré rozhodnutie pre neho, horšie pre ľudí.

Hoci sa prezident P. Pellegrini po schválení konsolidačného balvana v parlamente najskôr vyhlasoval, že ho vôbec nemusí podpísať, pričom sa staval až do pozície kritika vlády a vládnej koalície, neskôr zrejme pochopil, že rétoriku aj svoje možnosti prepálil a vo vyjadreniach ustúpil. Aby sa napokon rozhodol, že oba predmetné zákony podpíše.

Stačí si porovnať jeho vyhlásenia po prijatí zdravotníkov v prezidentskom paláci, vymenovaní nového ministra zdravotníctva a po rozhodnutí, že ich podpíše. Ústup je očividný, azda stačí pripomenúť jeho vyhlásenie po stretnutí so zdravotníkmi, že bude pozorne sledovať či prebiehajú alebo neprebiehajú „intenzívne rokovania s vládou SR“ a podľa toho sa bude rozhodne, či zákony podpíše alebo nie. Ak niekto v danom čase dokáže a vie vymenovať jedno takéto stretnutie vlády so zdravotníkmi, potom vie viac ako všetci ostatní.

Ale v poriadku, je prirodzené, že aj prezident P. Pellegrini hrá vlastné politické hry. A niekedy v budúcnosti sa možno aj reálne a nielen verbálne postaví proti vôli celej vládnej koalícii. K tomu však vedie ešte dlhá cesta – politicky je totiž zrejmé, že ak vládna koalícia niečo schváli v parlamente všetkými poslancami – tak, ako to bolo aj v prípade konsolidačného balvana – prezident nemá reálnu šancu, aby ich politickú vôľu prelomil. A to aj napriek tomu, že je čestným predsedom jednej z koaličných strán a má v nej vraj aj právo poradného hlasu.

Z toho uhla pohľadu tak ťahá v súboji prezident-premiér P. Pellegrini za kratší koniec. Mimochodom, o zdravotníkov v tomto príbehu ani veľmi nešlo, ale ešte môže ísť – uvidí sa, aké budú ich reakcie na podpis z paláca. Neprajník robenia politiky by tak mohol aj povedať, že vzhľadom na návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý udeľuje prezidentskej kancelárii výnimku z konsolidácie, prezident P. Pellegrini sa ani nemohol rozhodnúť inak, ako konsolidačný balvan podpísať. V opačnom prípade by totiž o zvýšený rozpočet pri definitívnom schvaľovaní v parlamente mohol aj prísť. Nie je to však tak – stačí sa opýtať buď prezidenta alebo premiéra alebo oboch a uveriť im.

Isté je iné a síce, že po podpísaní konsolidačného balvanu mu už nestojí nič v ceste do redakcie zbierky zákonov. A že o dva a pol mesiaca už bude vládna koalícia ľudí aj krajinu reálne konsolidovať.