Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Nový minister

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Prvá výmena v štvrtej vláde R. Fica prichádza už zhruba po roku, píše J. Hrabko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Výmena poste rezortu zdravotníctva sa napokon udiala rýchlo, nie však aj zbesilo. Potom, ako prezident P. Pellegrini oznámil, že po dodaní návrhu na nového člena vlády prijme demisiu Z. Dolinkovej a obratom ho vymenuje, premiér R. Fico nezaváhal a rovnako obratom mu doručil aj návrh na vymenovanie K. Šaška do funkcie ministra zdravotníctva. Demisiu pritom podala Z. Dolinková iba v utorok.

Ako bonus si môže prezident P. Pellegrini zapísať, že tak vyhovel aj napríklad apelu SaS, ktorá ho opakovane vyzývala, aby prijatie demisie – a vymenovanie nového člena vlády – neodďaľoval. To, že sa SaS ani iným mimovládnym stranám nový minister nepáči, je už bezpredmetné – kým takto ešte pred rokom v októbri 2023 určovali, kto bude alebo nebude členom vlády, dnes je október 2024, kedy síce môžu s vymenovaním nesúhlasiť, ale znamená to iba jedno – nič. Ich čas sa pominul.

Prvá výmena v štvrtej vláde R. Fica tak prichádza už zhruba po roku. Politickou novinkou je, že ide o prvého člena vlády, ktorého nenavrhol premiérovi P. Pellegrini, ale premiér P. Pellegrinimu. Keď totiž P. Pellegrini navrhoval premiérovi do funkcie Z. Dolinkovú, bol predsedom strany, ale teraz je už prezidentom. Inými slovami, všetka kritika, ktorá sa sypala na (ex)ministerku zdravotníctva, sa automaticky sypala aj na P. Pellegriniho, ktorý ju premiérovi R. Ficovi za ministerku zdravotníctva osobne navrhol a, samozrejme, aj na stranu Hlas-SD. Politicky je to zaujímavé, pretože takého prezidenta sme ešte naozaj nemali. Prirodzene, týka sa to všetkých ministrov za Hlas-SD, výnimkou je K. Šaško. Zatiaľ, uvidí sa, či sa bude postupom času skóre vyrovnávať.

Zdá sa, že si túto nevšednú až prekérnu situáciu už uvedomil aj samotný prezident P. Pellegrini. Pri porovnaní jeho prejavu po prijatí zdravotníkov pred dvomi dňami a prejavu k novému ministrovi zdravotníka už utlmil svoje predchádzajúce vyjadrenia. Napríklad už nehovoril o tom, že pred podpísaním konsolidačných balíkov bude pozorne sledovať, či prebiehajú alebo neprebiehajú „intenzívne rokovania s vládou SR“. Už nevyzýval vládu R. Fica, aby v najbližších dňoch oznámila kompromis so zdravotníkmi s tým, že to bude brať do úvahy pri rozhodovaní, či konsolidačný zákon podpíše alebo nie. Prihováral sa v podstate už iba samotnému ministrovi zdravotníctva – tak, ako sa to hlave štátu patrí a ako sa to robiť má.

Nový minister K. Šaško patrí k novej generácii politikov, ktorí zatiaľ veľa politických zručností nepreukázali – zruční boli najmä vo vyslovovaní nedôvery vlastným vládam. K. Šaškovi tak treba držať palce, keďže ak bude vo funkcii od nich lepší, lepšie by malo byť aj zdravotníctvo, ktoré sa dlhodobo zmieta v kŕčoch. Vyzerá sympaticky a v prvom vystúpení vo funkcii ministra rečnil rovnako pekne ako všetci jeho predchodcovia vo funkcii – a nebolo ich vôbec málo. Ak tak bude aj konať, bude to len na prospech ľudí. So schváleným konsolidačným balvanom, za ktorý hlasovala celá koalícia už veľa práce mať nebude, to, ako sa zapíše, sa však ukáže už čoskoro – pri návrhu a schvaľovaní rozpočtu na budúci rok.