Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Po prázdninách

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Začať možno aj – podobne ako školáci so školským poriadkom – základnými politickými pravidlami.

Je po období veľkých prázdnin a dovoleniek, odzneli už aj slávnostné sviatočné reči politikov, načim sa vrátiť do všedných dní. Začať možno aj – podobne ako školáci so školským poriadkom – základnými politickými pravidlami.

Tie určuje pre vládne strany, ktoré zase určujú pohyb krajiny a mieru zásahov štátu do života občanov, hlavne Koaličná dohoda. Podľa nej existujú spolu štyri orgány vládnej koalície: Koaličná rada, Rada predsedov koaličných poslaneckých klubov, krajské koaličné rady a okresné koaličné rady. Každý z nich má vlastné kompetencie, ale tie najhlavnejšie, ktoré majú zabezpečiť riadne fungovanie koalície a Slovenska má, prirodzene, Koaličná rada. A to aj v súvislosti s nadchádzajúcou schôdzou parlamentu a súčasnými rétorickými cvičeniami, kedy sa dostávajú do verejného sporu najmä SNS a Hlas-SD, či už ide o personálne nominácie alebo napríklad o návrhy noviel zákonov poslancami SNS, ktoré spadajú do portfólia Hlasu-SD. Napríklad ministerstva práce, zdravotníctva, školstva...

V Koaličnej dohode je napísané: „Návrhy a/alebo materiály poslancov koaličných strán môžu byť predkladané na rokovanie NR SR iba po predchádzajúcom súhlase predsedu poslaneckého klubu koaličnej strany, ktorej prináleží člen vlády SR, do ktorého kompetencie patrí obsah poslaneckého návrhu a/alebo materiálu“. Alebo: „Návrhy a/alebo materiály predkladané na rokovanie NR SR alebo na rokovanie vlády SR, ktoré sú mimo programových priorít bližšie rozpracovaných v Programovom vyhlásení vlády SR schváleného NR SR, môžu byť odporučené na rokovanie iba po predchádzajúcom rozhodnutí Koaličnej rady“. Alebo: „V prípade, že ktorýkoľvek predseda koaličnej strany, predseda poslaneckého klubu alebo člen vlády SR vznesie výhradu k predkladanému materiálu na prebiehajúcej schôdzi NR SR alebo vlády SR, odporučia všetci predsedovia poslaneckých klubov koaličných strán alebo predseda vlády svojim členom vyradenie/vypustenie takéhoto bodu z rokovania. Odporučenie na opätovné prerokovanie takéhoto materiálu bude možné až po predchádzajúcom rozhodnutí Koaličnej rady“.

A – samozrejme – v Koaličnej dohode je zreteľne a/alebo čierne na bielom napísané, že kreslo predsedu NR SR patrí strane Hlas-SD, čo je téma, ktorá vzrušuje Slovensko už niekoľko mesiacov. Sú v nej dokonca napísané aj postupy, ako riešiť spory a/alebo im predchádzať. Napríklad tak, že o nich rokuje Koaličná rada a ak nedosiahne bezodkladné riešenie, „vytvorí pre riešenie takéhoto problému pracovnú skupinu“.

Z uvedeného je azda zrejmé, že základná otázka, ktorá by mala zaznieť pri akejkoľvek aktivite ktorejkoľvek koaličnej strany je, či o nej má vedomosť aj tá koaličná strana, ktorej sa týka. A ak nie, je zbytočné v debate vôbec pokračovať. Ušetrilo by sa tým veľa času, straníckych škriepok a možno by to pozitívnejšie pôsobilo aj na spoločnosť. Politickým faktom totiž zostáva, že súčasné koaličné strany, sa môžu sporiť, hádať, ba dokonca môže A. Danko aj vypovedať Koaličnú dohodu, predčasné voľby môžu byť iba a až vtedy, keď to budú chcieť. Stále totiž platí, že vládnu koalíciu môže a dokáže poraziť iba vládna koalícia. Napokon, naposledy to bolo vidieť v minulom volebnom období, keď sa to vtedajšej koalícii podarilo nielen raz, ale dupľom.

Povedané dvomi vetami - je po období veľkých prázdnin a dovoleniek, deti sú vyjašené, rodičia uťahaní a politici pripravení. Začali sa všedné dni.