Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Po voľbách

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Sluší sa zvolať Sláva víťazom, česť porazeným! A to je asi tak všetko, píše J. Hrabko.

Voľby do Európskeho parlamentu sa skončili, poznáme víťazov i porazených. Sluší sa zvolať Sláva víťazom, česť porazeným! A to je asi tak všetko.

Interpretácii kto voľby do europarlamentu na Slovensku vyhral, a kto prehral bude ako maku. Záleží totiž od uhla pohľadu, pričom treba brať na zreteľ aj to, že úspech a neúspech vo voľbách je celkom iná kategória. Základný fakt jer jasný a nespochybniteľný – voľby vyhralo PS, ktoré má 6 poslancov, pred Smerom-SD, ktorý získal 5 poslancov, Republikou s dvomi poslancami a Hlasom-SD a KDH, ktorí majú po jednom poslancovi.

Všetky ostatné strany zostali pod čiarou, hoci je opäť záležitosťou interpretácie, ako sa aj s týmto faktom neúspešní politici vysporiadajú. Kde a v čom nájdu príčiny neúspechu, samozrejme, okrem seba. Týka sa to hlavne parlamentných strán, keďže tie zostanú prevádzkovať politiku aj po neúspechu v eurovoľbách. Vládna SNS tak môže napríklad môže hovoriť, že ich voliči vyslali vo voľbách zreteľný signál, že si neželajú odchod politikov na jej kandidátke do europarlamentu, ale chcú, aby zostali pôsobiť na Slovensku. Mimovládna SaS zase zistila, že jej program, ktorý bol opäť najlepší, je jej iba na jedno a síce nanič, pričom povaliť Európsku komisiu, by na rozdiel od vlád na Slovensku, nedokázala. No a sľubom hnutia I. Matoviča tentoraz neuverili už ani ľudia v osadách.

Dôležitejšie je iné. Pre životný priestor ktoréhokoľvek občana Európskej únie, vrátane žijúceho na Slovensku, je totiž to, ako bude vyzerať europarlament ako celok, a nie ktorí zástupcovia v ňom boli zvolení za Slovensko. Napokon, sú v ňom iba ako kvapka v mori. A keďže je už jasné, že väčšina sa v europarlamente po voľbách rapídne nezmení a budú ju mať aj doteraz najsilnejšie frakcie, možno konštatovať, že až do najbližších eurovolieb sa politika EÚ taktiež veľmi nezmení. Na škodu veci, EÚ i samotných jej obyvateľov. Dlhodobé vyhliadky nie sú maľované iba ružovou farbou, ale čoraz výraznejšie sa v nej fľakatí hnedá.

Voľby do Európskeho parlamentu sa skončili, načim sa vrátiť do reality na Slovensku. Na eufóriu z úspechu či boľačky z neúspechu v eurovoľbách sa čoskoro zabudne, keďže ich politická prevádzka prehluší aj prebije. Napokon, už dnes odpoludnia má rokovať Koaličná rada, zajtra začína rokovať parlament, ktorý má na programe viacero zaujímavých návrhov zákonov a na konci tohto týždňa čaká krajinu inaugurácia prezidenta P. Pellegriniho.