Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR: O týždeň sa v Prahe začne Globsec Forum

Foto: Teraz.sk

Na GLOBSEC Fore v Prahe sa v dňoch 30. augusta až 1. septembra zúčastní približne 2000 hostí z viac ako 70 krajín.

Konferencia Globsec sa dlhodobo spájala s Bratislavou, kde sa konalo až 18. ročníkov tohto zahraničnopolitického „festivalu“, ktorý do mesta na Dunaji lákal prominentných hostí z celého sveta. Vďaka záujmu medzinárodných médií Slovensko na niekoľko dní doslova zažiarilo ako miesto dialógu a kultivovanej výmeny názorov. Úspech Globsec-u spočíval v úzkej súčinnosti mimovládnej organizácie Globsec (hlavný organizátor) a siete dobrovoľníkov s predstaviteľmi oficiálnej diplomacie a štátnych inštitúcií.

Nová slovenská vláda sa rozhodla prerušiť spoluprácu s mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v oblasti zahraničnej politiky, medzi nimi i Globsec-om. Neruší sa však činnosť tejto dnes už široko rozvetvenej a etablovanej medzinárodnej organizácie, ktorá sa rozhodla uskutočniť 19. ročník svojej vlajkovej lode – GLOBSEC Forum v meste na Vltave – v Prahe.

Hlavné mesto Českej republiky a jej najvyšší predstavitelia privítali možnosť hostiť toto podujatie globálneho významu. Sám prezident Petr Pavel, ktorý sa zúčastnil viacerých ročníkov konferencie v Bratislave, prijal záštitu nad podujatím a jeho kancelária poskytla súčinnosť. Prezident Globsec-u Robert Vass podpísal Memorandum o spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí Českej republiky a do spolupráce sa zapojili aj ďalšie vládne inštitúcie a ich predstavitelia.

Výsledkom je, že na GLOBSEC Fore v Prahe sa v dňoch 30. augusta až 1. septembra zúčastní približne 2000 hostí z viac ako 70 krajín. Bude medzi nimi rekordný počet hláv štátov a vlád, asi 10, a približne 20 ministrov obrany a zahraničia. Do Prahy zavíta aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Zo slovenských vládnych predstaviteľov zatiaľ nepotvrdil svoju účasť nik. Zaujímavosťou je, že pražského GLOBSEC Fora sa zúčastní sedem bývalých šéfov slovenskej diplomacie.

Rozsah tém konferencie bude široký. V kontexte ostatných európskych parlamentných volieb bude jednou z nosných tém budúcnosť Európy a priority novej komisie. V súvislosti s nedávnym Summitom NATO vo Washingtone , ktorého bol aj GLOBSEC súčasťou, sa pozornosť sústredí na nové výzvy pred ktorými stojí Aliancia.

Na konferencii sa bude obsiahlo diskutovať o konfliktoch a ich urovnaní na Ukrajine a Blízkom východe. Pozornosť bude pútať aj transatlantická spolupráca a voľby v USA, vývoj v Indo-Pacifiku, prekonávanie polarizácie spoločnosti, sociálna kohézia a odolnosť voči hybridným hrozbám. V neposlednom rade pôjde aj o diskusie o energetike, klimatických zmenách, migrácii, nových technológiách, inováciách a umelej inteligencii.

GLOBSEC Forum láka pozornosť viac než stovky médií z celého sveta, čo z neho na konci leta urobí hlavné mesto zahraničnej a bezpečnostnej politiky.