Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Publicistika

M. ČAPLOVIČ: SNP znamená veľa pre novodobú štátnosť aj demokraciu

Miloslav Čaplovič Foto: TABLET.TV

Prípravy na oslavy okrúhleho, 80. výročia SNP, sú podľa Čaploviča v rezorte obrany v plnom prúde a zapojí sa do nich aj VHÚ.

Bratislava 13. augusta (Teraz.sk) – Slovenské národné povstanie znamená veľa pre novodobú slovenskú štátnosť a aj pre demokraciu, lebo týmto ozbrojeným vystúpením sa Slovensko pridalo na stranu víťazných mocností. V TASR TV to pri príležitosti blížiaceho sa 80. výročia tejto udalosti povedal riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič.

Dodal, že v európskom meradle to bolo druhé najväčšie vojenské vystúpenie v tyle protivníka. „Nemožno to porovnávať s parížskym či varšavským povstaním. Možno to porovnávať s vystúpením v Juhoslávii, kde bolo masívne vzopätie pod vedením Josipa Broza Tita,“ povedal Čaplovič.


Povstanie bolo podľa neho dlhodobo plánované, začať sa však muselo predčasne, v reakcii na vstup nemeckých jednotiek na územie Slovenska. „Predstava bola taká, na východnom Slovensku sme mali dve najlepšie vyzbrojené divízie pod vedením generála Malára, ktoré mali otvoriť priesmyky Červenej armáde,“ konštatoval Čaplovič. Ale tieto divízie sa napokon Nemcom podarilo rýchlou akciou odzbrojiť skôr, ako sa Červená armáda dostatočne priblížila a do SNP sa vôbec nezapojili.



Napriek tomu sa podľa Čaploviča podarilo, aj vďaka dvom mobilizačným vlnám, mobilizovať takmer 60 000 vojakov a okolo 12 000 partizánov. Nemecké vojská však mali podľa neho výraznú prevahu v zbraniach a technike. „Hovoríme, že povstalecká armáda mala k dispozícii okolo sto tankov, ale z toho bolo len asi 45 prevádzkyschopných,“ poznamenal Čaplovič.

Dodal, že Slováci dokázali dva mesiace vzdorovať silnejšiemu nepriateľovi a viazať na seba jeho bojové sily. Koncom októbra povstanie utrpelo vojenskú porážku, ale nie kapituláciu, keďže jeho veliteľ, generál Rudolf Viest, dal príkaz na prechod na partizánsky spôsob boja. „Mnohým jednotkám sa to darilo,“ poznamenal Čaplovič. Generáli Viest a Golian však padli do nemeckého zajatia a ich osud bol tragický. „Začiatkom roka 1945 boli prevezení do koncentračného tábora Flossenbürg, kde ich stopy končia,“ povedal.

Komunistický režim podľa Čaploviča po vojne perzekuoval mnohých účastníkov povstania a ich príbuzných, vrátane rodiny generála Jána Goliana.

Prípravy na oslavy okrúhleho výročia SNP sú podľa Čaploviča v rezorte obrany v plnom prúde a zapojí sa do nich aj VHÚ. „Budeme sa snažiť o to, aby spomienka na hrdinov SNP bola dôstojná. Rezort obrany to aktívne komunikuje, na svojej internetovej stránke má k tomu vytvorenú osobitnú podstránku,“ povedal Čaplovič.

VHÚ bude podľa neho organizovať množstvo sprievodných podujatí tak k SNP, ako aj ďalším udalostiam roku 1944, vrátane Karpatsko-duklianskej operácie. „Prebieha aj posledná etapa modernizácie vyhliadkovej veže na Dukle,“ pripomenul riaditeľ VHÚ.