Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Publicistika

VIDEO: NAJVÄČŠÍ: Dvojmetrový kvet v Bratislave hnilobne páchol dva dni

Botanik Norbert Zlámal a vedúci záhradník Ján Čajka pred Zmijovcom obrovským, ktorý v Botanickej záhrade UK vypestovali. Návštevníci si kvet fotili a natáčali na mobily. Foto: Jaroslav Bella

Obrovský kvet typický intenzívnym zápachom spôsobil nebývalý letný rozruch: do Botanickej záhrady UK v Bratislave ho prišlo za dva dni obdivovať asi 3000 ľudí.

Niečo podobné v Botanickej záhrade Univerzity Komenského na nábreží Dunaja ešte nezažili. Keď sa tento týždeň objavila správa, že u nás prvýkrát rozkvitol vzácny, vyše 2-metrový mega-kvet Zmijovca obrovského (Amorphophallus titanum) a bude kvitnúť len jeden deň, začali k nemu prúdiť davy ľudí.

Bratislavský zmijovec prekvapil a napokon kvitol až dva dni. Pracovníci Botanickej záhrady a Oddelenie pre vonkajšie vzťahy UK sa tejto situácii plne prispôsobili, aby uspokojili neobyčajný záujem verejnosti.

V dňoch 6. augusta od 15:00 do 00:15 a 7. augusta od 8:00 do 18:00 kvet zmijovca videlo až okolo 3000 ľudí, ktorí si museli vystáť dlhý rad pred skleníkom.

Na otázku, či očakávali takúto reakciu, riaditeľ botanickej záhrady RNDr. Jaroslav Bella odpovedal: „Nie neočakávali. Záujem ľudí bol úžasný. Aj keď to bolo pre náš tím dosť vyčerpávajúce, celkový výsledok a spokojnosť verejnosti boli perfektné. Všetci čo prišli a chceli kvitnúcu rastlinu vidieť, tak ju videli.“



Záujem verejnosti a médií milo prekvapil aj prorektora UK pre vonkajšie vzťahy Radomíra Masaryka. Ako uviedol: „Na univerzite tvoríme množstvo unikátneho obsahu, ale nejako sme si zvykli, že výsledky našej práce sú zrozumiteľné úzkemu okruhu expertov a expertiek. Reakcia na kvitnutie rastliny Amorphophallus titanum je skvelou prípadovou štúdiou vzťahov akademickej obce s vonkajším svetom a verím, že nás bude inšpirovať pri hľadaní ďalších podobných zážitkov. Zriadili sme preto instagramový profil, kde budeme odteraz viac prezentovať zaujímavosti z botanického sveta.“

Mimoriadny zápach, ktorý kvet vydáva, nie je náhodný - jeho opeľovačmi sú muchy a podobný hmyz, ktoré pach hniloby neodolateľne láka (reakcia v priloženom videu).

Na ďalšie podobné prírodné divadlo s intenzívne hnilobne páchnucim kvetom zmijovca si budeme musieť počkať niekoľko rokov, kedy z veľkej, okolo 60 kg hľuzy začne rašiť kvetný puk.

Keďže rastlina, pôvodne pochádza z ostrova Sumatra v Indonézii, nebola umelo opelená, semená vo veľkosti fazule nevytvorí. Práve zo semena, pochádzajúceho z botanickej záhrady v Liberci rastlinu za šesť rokov vypestovali a starajú sa o ňu vedúci záhradník Botanickej záhrady UK Ján Čapka a botanik Norbert Zlámal (na foto).

Botanická záhrada, patriaca našej najväčšej univerzite, je veľmi príjemné a obohacujúce miesto, kde sa nachádza množstvo vzácnych rastlín a stromov, ktoré sa oplatí vidieť. Je možné, že vďaka Zmijovcu obrovskému teraz pritiahne záujem ešte širšej verejnosti.

Pohľad do kvetu Zmijovca obrovského po jeho odkvitnutí
Foto: Jaroslav Bella


O kurióznom kvete informovala aj UK
Bratislava 7. augusta (TASR) - V Botanickej záhrade Univerzity Komenského (UK) rozkvitol raritný kvet rastliny s názvom Amorphophallus titanum. Má vyše dvoch metrov a kvitne iba jeden deň a raz za niekoľko rokov. V tejto súvislosti predĺžila v utorok (6. 8.) otváracie hodiny. UK o tom informuje na svojom webe.

"Je to rastlina, ktorá má najväčšie nerozvetvené súkvetie na svete, dokáže narásť až do troch metrov, tento náš má vyše dvoch metrov. Zvyčajne to trvá šesť až desať rokov, kým zakvitne," uviedol botanik Norbert Zlámal z Botanickej záhrady UK.

Ako priblížila univerzita, bratislavský amorfofal, nazývaný aj zmijovec obrovský sa dostal do Botanickej záhrady UK v roku 2018 z Liberca. Tam im podľa nej kvitol už niekoľkokrát, podarilo sa im ho opeliť a vypestovať tak semená. Doplnila, že o získanie semien sa pokúsia aj ich odborníci. O niekoľko dní sa podľa nej pokúsia kvet umelo opeliť, objednali si na to peľ samčích kvetov z inej rastliny.

UK poukázala aj na to, že pestovanie amorfofalu si vyžaduje špecifické podmienky. "Potrebuje veľa tepla, svetla, vody, hnojiva, ale najmä veľa priestoru. Listy dokážu vyrásť do výšky aj vyše šiestich metrov. Hľuza, z ktorej vyrástol tento veľký kvet, mala pri poslednom vážení vyše 60 kilogramov. Sme naň hrdí, vzhľadom na to, že je pomerne mladý, má len šesť rokov a je naozaj veľký," poznamenal vedúci záhradník Botanickej záhrady Ján Čapka.

Amorphophallus titanum pochádza z ostrova Sumatra v Indonézii. Je to jediné miesto na svete, kde sa vyskytuje vo voľnej prírode, aj tam však už patrí k ohrozeným druhom pre klčovanie tamojších tropických pralesov.