Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Regióny

26. medzinárodný festival Trnavské organové dni

26. medzinárodný festival Trnavské organové dni Foto: Trnavské organové dni

Hoci má organová hudba v Trnave bohatú tradíciu v rámci cirkevno-hudobného diania, históriu pravidelných profesionálnych koncertov začal písať až medzinárodný festival Trnavské organové dni.

Trnava 14. júla (OTS) - V roku 1996 ho založil Trnavčan a koncertný organista Stanislav Šurin. Dodnes zaznelo v rámci tohto pravidelného letného podujatia v Trnave 157 koncertov v podaní viac než stovky renomovaných umelcov takmer z celého sveta, napríklad hudobný skladateľ Petr Eben, herec Marek Eben, organisti Olivier Latry, Daniel Roth, David di Fiore, Ivan Sokol, Monika Melcová atď. Festival vo svojich programoch od svojho počiatku uvádza nielen sólové organové koncerty, ale aj skladby pre organ a orchester alebo vokálno-inštrumentálne diela z oblasti duchovnej hudby. Pozitívum festivalu spočíva aj v tom, že súčasťou aktivít organizátorov bola a je aj starostlivosť o vzácne historické organy v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave (V. Arnold 1783, Rieger 1912), vďaka ktorej Trnava za reštaurovanie najstaršieho organa v meste získalo ďalšiu cenu ministra kultúry za rok 2012. V rámci 26. ročníka zaznie 7 koncertov v rôznych kombináciách organa a iných nástrojov a ansámblov.

Otvárací koncert v nedeľu 18. 7. sa už tradične bude konať v spolupráci s agentúrou cestovného ruchu Trnava-Tourism. Na organe zahrá renomovaný nemecký organista Christian-Markus Raiser. Organovú hudbu Baskicka predstaví Esteban Elizondo. Talianske duo Giulio Mercati (organ) a Alberto Melgrati predstavia spoločne hlavne hudbu svojej krajiny. Z Poľska zahrá recitál Przemyslaw Kapitula z Varšavy. Sopranistka Jana Pastorková a organista Mário Sedlár uvedú o. i. diela slovenských skladateľov od 18. – 21. storočia. Na 26. ročníku sa prestaví ja renomovaný barokový huslista Miloš Valent (s organistom Stanislavom Šurinom) a profesor Ján Vladimír Michalko z Bratislavy. Na festivale sa predstavia aj trnavské zborové telesá Tirnavia a Cirkevno-hudobný spolok pri Bazilike sv. Mikuláša na záverečnom koncerte s organistom Paolom Bougeatom (IT).

Festivalu bude predchádzať vernisáž k výstave „Kráľovský hudobný nástroj v slobodnom kráľovskom meste“, ktorá sa uskutoční 15. 7. o 17.00 na nádvorí Štátneho archívu v Trnave. Výstava čakala pripravená rok, kým pominuli opatrenia, ktoré zamedzovali jej konaniu. Trnavčania i návštevníci mesta si ju budú môcť pozrieť do 15. 9. 2021.

Hlavným organizátorom festivalu je Bachova spoločnosť na Slovensku, spoluorganizátormi mesto Trnava, Farský úrad sv. Mikuláša Trnava-mesto, oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism a Štátny archív v Trnave. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a finančne tiež mesto Trnava a Ministerstvo dopravy a regionálneho rozvoja.