Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. november 2024
< sekcia Regióny

Výťažok z Anjelskej kapustnice poputuje pre Úsmev ako dar

Zo štvrtého ročníka benefičného podujatia Anjelská kapustnica v Košiciach 14. decembra 2013. Výťažok pôjde občianskemu združeniu Úsmev ako dar, ktoré pomáha mladým rodinám a deťom v núdzi. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kapustnicu na Hlavnej ulici v Košiciach začali variť už ráno o šiestej hodine.

Košice 14. decembra (TASR) – V centre Košíc si dnes záujemcovia mohli zakúpiť Anjelskú kapustnicu. Ako uviedol primátor mesta Richard Raši, každoročne sa jej navarí viac ako tisíc litrov.

„Každý, kto má záujem prispieva dobrovoľnou čiastkou, ktorá poputuje na charitatívne účely,“ dodal a pripomenul, že v tomto roku poputuje výťažok z predaja pre občianske združenie Úsmev ako dar. „Každý rok je to nejaká organizácia, ktorá sa stará o ľudí v núdzi, hendikepovaných ľudí o postihnuté deti, alebo o tých, ktorí mali v živote smolu,“ povedal Raši. S úsmevom priznal, že receptúru Anjelskej kapustnice nepozná. „Mám doma štyri ženy, z toho tri dcéry, je logické, že netuším, ako sa varí kapustnica,“ priznal.

Ako však dodal šéfkuchár zo známeho košického hotela František Šiller, kapustnicu na Hlavnej ulici začali variť už ráno o šiestej hodine. „Požili sme dvesto kilogramov kapusty, 60 kíl klobás, 50 kíl údeného kolena, rovnaké množstvo cibule, dvadsať kilogramov slaniny, soľ korenie, tri kilá sušených sliviek a desať kíl sušených húb,“ prezradil Šiller recept. Upozornil však, že uvedené množstvo surovín je potrebné na približne 800 litrov kapustnice, takže pri menších množstvách je potrebné úmerne prispôsobiť aj množstvo ingrediencií. „Kapustnice stojí symbolické euro a viac, kto koľko dá a použije sa to na dobrý účel,“ uzavrel šéfkuchár.