Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Archeológovia pokračujú vo výskume na Sivom Kameni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výskum odborníci realizujú v druhom predhradí, na mieste niekdajšieho hospodárskeho objektu.

Podhradie 11. augusta (TASR) - Archeológovia pokračujú vo výskume na zrúcanine hradu Sivý Kameň v Podhradí v okrese Prievidza. Svoj záujem zamerali na i objekt, ktorý v minulosti pravdepodobne slúžil ako pivnica alebo sklad. Počas prác sa im podarilo nájsť i niekoľko nálezov.

Výskum odborníci realizujú v druhom predhradí, na mieste niekdajšieho hospodárskeho objektu. Archeologička Dominika Andreánska uviedla, že spolu s kolegami tušili, že sa tam tento priestor nachádza, pretože tesne nad úroveň terénu vyčnieval kúsok klenby. "Bolo to tajomné miesto, o ktorom vedeli i miestni, majú tu svoje zážitky z detstva. Dokonca sa o ňom hovorí, že práve odtiaľto viedla tajná chodba do Bojnického zámku," spomenula Andreánska.

Presný účel objektu podľa nej odborníci nepoznajú, mohol slúžiť ako pivnica, sklad, kuchyňa. Miesto, kde sa počas stredoveku, na hranici 15. a 16. storočia odohrával život hradu. "Tento priestor je pre nás zaujímavý najmä mierou jeho zachovania. Okrem valenej klenby, ktorá tvorila prízemie, máme zachované aj obvodové murivá do určitej výšky. Má to tak pre nás potenciál aj z hľadiska budúcej obnovy a možnosti konania rôznych podujatí. Naozaj by to mohol byť jediný priestor pod strechou na hrade," skonštatovala archeologička.

Archeologický výskum podľa nej zatiaľ priniesol obvyklé nálezy, ide najmä o črepy z keramických nádob, kachľových pecí, dokonca s novými vzormi. "Máme neskutočné množstvo klincov z drevených konštrukcií, podláh a dokonca medzi kovovými nálezmi máme opäť aj mincu zo začiatku 15. storočia," doplnila.

Okrem archeologického výskumu na hrade pristúpili odborníci a dobrovoľníci i k sanácii hradnej brány. Konzervovali murivá, ktoré mali odkryté počas skorších archeologických výskumov. Všetky murárske práce realizujú pod dohľadom pamiatkarov. "Využívame pôvodné postupy, pôvodné techniky, čiže nič iné, ako piesok, voda a vápno to nie je," podotkla Andreánska.

Sivý Kameň bol kráľovským hradom, ktorý postavili okolo polovice 14. storočia práve pre to, že vznikla potreba spravovať majetky na ľavom brehu rieky Nitra. Po celý stredovek a novovek ho vlastnili Majthényiovci. Stihol ho podobný osud ako ostatné hrady, Majthényiovci sa postupne presťahovali do novovznikajúcich kúrií v Novákoch. Za svoje rodové sídlo však vždy považovali Sivý Kameň, ktorý využívali ako pevnosť a rodový archív.