Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Archeológovia realizujú na Fidvári unikátny výskum

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na mieste národnej kultúrnej pamiatky vezmú archeológovia počas súčasného výskumu na otvorenom priestore 300 vzoriek z kultúrnych vrstiev, miestami starých aj 4000 rokov.

Vráble 10. októbra (TASR) - Archeológovia z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied pod vedením Jozefa Bátoru realizujú v týchto dňoch unikátny výskum na archeologickej lokalite Fidvár pri Vrábľoch. Metóda spočíva v odbere vzoriek DNA. Doposiaľ sa odoberali vzorky iba z ľudských či zvieracích kostier, informovala radnica.

Na mieste národnej kultúrnej pamiatky vezmú archeológovia počas súčasného výskumu na otvorenom priestore 300 vzoriek z kultúrnych vrstiev, miestami starých aj 4000 rokov. Vzorky sa následne odošlú do nemeckého Inštitútu Maxa Plancka v Lipsku, kde ich vedci vyhodnotia.

Metóda sa opiera o poznatky švédskeho biológa a genetika špecializujúceho sa na evolučnú genetiku Svanteho Pääba, ktorý pred dvoma rokmi získal za tento unikátny spôsob výskumu Nobelovu cenu za fyziológiu.

Zo získaných údajov sa dajú skúmať napríklad príbuzenské vzťahy. Dokážu zistiť, odkiaľ sa ľudia na Fidvár dostali, ako sa stravovali, čo jedli, ako žili, potvrdila radnica. DNA na Fidvári vedia vedci odobrať nielen zo sídliska, ale aj z blízkeho pohrebiska.