Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

Banská Bystrica si pripomenie 200. výročie narodenia J. Egryho

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Egry pôsobil v meste pod Urpínom 58 rokov na viacerých úrovniach spoločenského i kultúrneho života ako organista, dirigent, pedagóg či mestský kapelník.

Banská Bystrica 10. októbra (TASR) - Diela významného hudobného skladateľa cirkevnej hudby a organistu Jána Egryho zaznejú v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici 20. októbra o 18.00 h. Koncert pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia pripravilo mesto pre všetkých milovníkov hudby. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková s tým, že vstup je voľný.

Egry pôsobil v meste pod Urpínom 58 rokov na viacerých úrovniach spoločenského i kultúrneho života ako organista, dirigent, pedagóg či mestský kapelník. Pochádzal z hudobníckej rodiny, hovoril po slovensky, maďarsky, nemecky, ovládal liturgickú latinčinu. Ako organista pôsobil najskôr v Kostole Nanebovzatia Panny Márie, neskôr aj v Katedrále sv. Františka Xaverského. V oboch banskobystrických chrámoch pôsobil v tých časoch aj zbor a orchester, Egry pre ne zaobstarával noty, komponoval a upravoval skladby. Organizoval koncerty i rôzne mestské zábavy. V hudobnom spolku pestoval u mladých záujemcov vzťah k hudbe.

V máji tohto roka udelilo mesto Jánovi Egrymu čestné občianstvo in memoriam za kultúrno-spoločenský prínos a celoživotné dielo v oblasti hudby. Na koncerte zaznie okrem iného niekoľko jeho diel v podaní sólistov, zboru a orchestra pod vedením dirigenta Pavla Tužinského.