Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov či ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Autor TASR
Banská Bystrica 17. decembra (TASR) – Stánky s občerstvením na banskobystrických vianočných trhoch sú tak ako každý rok pod kontrolou odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v rámci štátneho zdravotného dozoru.
"Naši pracovníci vykonávajú mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov a zameriavajú sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho a teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujeme tiež doklady o zdravotnej i odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberáme vzorky pokrmov. Stánky môžu byť v prevádzke len rozhodnutím RÚVZ," priblížila v utorok vedúca odboru hygieny výživy banskobystrického RÚVZ Ivana Sedliačiková.
V prípade použitia nekvalitných surovín alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení.
Podľa Sedliačikovej frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie. Pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa podľa potreby opakujú. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní a ich výška závisí od závažnosti zistených nedostatkov.
"Možno však konštatovať, že situácia v oblasti stánkového predaja sa zlepšuje," dodala.
Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov či ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
"Naši pracovníci vykonávajú mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov a zameriavajú sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho a teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujeme tiež doklady o zdravotnej i odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberáme vzorky pokrmov. Stánky môžu byť v prevádzke len rozhodnutím RÚVZ," priblížila v utorok vedúca odboru hygieny výživy banskobystrického RÚVZ Ivana Sedliačiková.
V prípade použitia nekvalitných surovín alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení.
Podľa Sedliačikovej frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie. Pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa podľa potreby opakujú. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní a ich výška závisí od závažnosti zistených nedostatkov.
"Možno však konštatovať, že situácia v oblasti stánkového predaja sa zlepšuje," dodala.
Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov či ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.