Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Banícke múzeum v Rožňave rozšírilo fond výtvarného umenia o Tichyovcov

Na snímke Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR František Iván

Obraz Rožňavské strechy od kalvárie si môžu návštevníci pozrieť už teraz, múzeum ho vystavilo v priestoroch galérie v rámci prvej stálej Expozície výtvarného umenia regionálnych autorov.

Rožňava 28. júna (TASR) - Banícke múzeum v Rožňave rozšírilo svoj fond výtvarného umenia o umelecké predmety bratov Tichyovcov. Múzeum prostredníctvom dvoch projektov získalo ďalšie diela Gyulu a Kálmána Tichyho, ktorí patria medzi významných regionálnych umelcov prvej polovice 20. storočia. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Múzeu sa v rámci akvizície podarilo získať obraz s názvom Rožňavské strechy od kalvárie a ďalších 24 umeleckých diel ako napríklad grafiky, štočky, návrhy na známku či drobné kresby namaľované technikou akvarelu, prípadne tušom. "Predmetom dlhodobého záujmu Galérie Baníckeho múzea v Rožňave je systematické budovanie zbierky bratov Tichyovcov v rámci odborno-výskumných úloh a prezentovať jednotlivé poznatky širokej verejnosti," uviedla kurátorka výtvarného umenia inštitúcie Kristína Pakesová.

Obraz Rožňavské strechy od kalvárie si môžu návštevníci pozrieť už teraz, múzeum ho vystavilo v priestoroch galérie v rámci prvej stálej Expozície výtvarného umenia regionálnych autorov. Nadobudnutie diel Gyulu Tichyho a Kálmána Tichyho z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia dotáciou vo výške 5500 eur, nákup spolufinancoval Košický samosprávny kraj sumou viac ako 1500 eur.