Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Banská Štiavnica privíta viac ako dvadsiatku poctivých vinárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na festival prídu vinári zo Slovenska, Česka i Rakúska.

Banská Štiavnica 2. júna (TASR) - Koncom júna privíta Banská Štiavnica viac ako 20 poctivých vinárov, ktorých spája idea tradičnej, prirodzenej výroby "úprimných" vín. Svoju produkciu predstavia verejnosti prostredníctvom komorného festivalu Nahé vína 2024, ktorý sa bude konať 29. júna.

"V priebehu jedného dňa si návštevníci budú môcť vychutnať spontánne kvasené vína typické svojou autentickosťou," informovala PR koordinátorka festivalu Lucia Kyzúr. Dodala, že ochutnávať sa budú biele, ružové, oranžové, červené vína, vína bez pridanej síry, šumivé, nefiltrované, nečírené, z amfory, z betónového vajca, sur lie, šliapané nohami, biodynamické a rôzne iné.

"Sú to všetko vína, tak ako ich príroda stvorila. Bez pesticídov, herbicídov, s minimálnym použitím siričitanov a s použitím pôvodných kvasiniek. To sa prirodzene odzrkadľuje aj v chuti a farbe," vysvetlil Miro Lánik, ktorý festival Nahé vína organizuje od roku 2016.

Dodal, že na festival prídu vinári zo Slovenska, Česka i Rakúska. Súčasťou festivalu bude sprievodný program. Chýbať nebudú remeselné pivá, degustácia káv a gastronómia.