Nemôže chýbať čerstvé a údené mäso, klobása, kapusta, hríby, koreniny.
Autor TASR
Banská Bystrica 20. decembra (TASR) - Už približne 30 rokov sa každoročne o prípravu vianočnej kapustnice pre bezdomovcov v Banskej Bystrici, ktorú všetci poznajú ako Dračí dych, stará vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein. Ľudia bez domova si na nej budú môcť pochutiť aj tento rok. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.
Langstein ju spolu s dobrovoľníkmi Slovenského Červeného kríža (SČK), banskobystrického územného spolku bude už tradične servírovať 24. decembra od 11.30 h v ohrevni pri nocľahárni Večierka.
"Verím, že všetci klienti, ktorí nemajú možnosť uvariť si kapustnicu doma v kruhu rodiny, si na Štedrý deň na Dračom dychu v zdraví pochutnajú. Zaželám im hlavne veľa síl zmeniť svoj život k lepšiemu a nájsť si domov," uviedol primátor Ján Nosko, ktorý nevynechá každoročnú návštevu.
Receptúra Dračieho dychu je rovnaká ako po minulé roky. Odlišuje sa len množstvom pikantných prísad. Nemôže chýbať čerstvé a údené mäso, klobása, kapusta, hríby, koreniny.
"Kapustnicu, ktorá sa počas Štedrého dňa neskonzumuje, hlboko zamrazíme a bude k dispozícii všetkým klientom nocľahárne aj počas zvyšných sviatočných dní. Vždy jej navaríme viac, aby duch sviatkov ostal s nimi až do nového roka," konštatoval Langstein.
Klienti počas vianočných sviatkov nocľaháreň a ohrevňu opúšťať nemusia. "Zabezpečujeme im stravu nielen cez deň, ale i v noci. Na Štedrý deň okrem kapustnice ponúkame aj rezne, vyprážaného kapra, zemiakový šalát a koláče. Kto chce prijať pomoc, ten sa k nám dostane," doplnila riaditeľka SČK, Územný spolok Banská Bystrica Zuzana Stanová.
Langstein ju spolu s dobrovoľníkmi Slovenského Červeného kríža (SČK), banskobystrického územného spolku bude už tradične servírovať 24. decembra od 11.30 h v ohrevni pri nocľahárni Večierka.
"Verím, že všetci klienti, ktorí nemajú možnosť uvariť si kapustnicu doma v kruhu rodiny, si na Štedrý deň na Dračom dychu v zdraví pochutnajú. Zaželám im hlavne veľa síl zmeniť svoj život k lepšiemu a nájsť si domov," uviedol primátor Ján Nosko, ktorý nevynechá každoročnú návštevu.
Receptúra Dračieho dychu je rovnaká ako po minulé roky. Odlišuje sa len množstvom pikantných prísad. Nemôže chýbať čerstvé a údené mäso, klobása, kapusta, hríby, koreniny.
"Kapustnicu, ktorá sa počas Štedrého dňa neskonzumuje, hlboko zamrazíme a bude k dispozícii všetkým klientom nocľahárne aj počas zvyšných sviatočných dní. Vždy jej navaríme viac, aby duch sviatkov ostal s nimi až do nového roka," konštatoval Langstein.
Klienti počas vianočných sviatkov nocľaháreň a ohrevňu opúšťať nemusia. "Zabezpečujeme im stravu nielen cez deň, ale i v noci. Na Štedrý deň okrem kapustnice ponúkame aj rezne, vyprážaného kapra, zemiakový šalát a koláče. Kto chce prijať pomoc, ten sa k nám dostane," doplnila riaditeľka SČK, Územný spolok Banská Bystrica Zuzana Stanová.