Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Regióny

Biela noc v Košiciach ponúkne diela domácich i zahraničných umelcov

Archívna snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V poradí 15. ročník podujatia ponúkne viac ako 20 diel umelcov z viacerých krajín vrátane Švajčiarska, Japonska, Talianska, Francúzska, Poľska či Veľkej Británie.

Košice 11. októbra (TASR) - Sledovať robotický tanec, zamiešať farbami v Spievajúcej fontáne, kráčať vznikajúcou krajinou svetelných nití či zažiť umelú inteligenciu môžu návštevníci medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc v Košiciach. Mesto ožije umením od piatka do nedele (13. 10.) medzi 19.00 h a polnocou.

V poradí 15. ročník podujatia ponúkne viac ako 20 diel umelcov z viacerých krajín vrátane Švajčiarska, Japonska, Talianska, Francúzska, Poľska či Veľkej Británie. Chýbať nebudú ani diela slovenských tvorcov. "Biela noc je prestížny medzinárodný projekt, ktorého cieľom je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia, ako aj netradičné, nepoznané alebo významné miesta európskych metropol," uviedla pre TASR umelecká riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková.

Podľa nej len v Košiciach bude tento rok možné zažiť kinetickú zvukovú sochu z dielne Andrého a Michela Décosterdovcov zo Švajčiarska, ktorí tvoria diela inšpirované najnovšími vedeckými poznatkami. Francúzsky umelec Guillaume Cousin zas predstaví dymový objekt. Pripravené sú aj ďalšie diela. "Režisérka a scénografka Daša Krištofovičová v spolupráci s hudobníčku a herečkou Marcelou Cmorejovou pripravili pre košickú Bielu noc jedinečnú audiovizuálnu poctu východoslovenským umelkyniam," priblížila Pacáková s tým, že okrem iného ožije hravými a interaktívnymi prvkami aj Spievajúca fontána.

Návštevníkov festivalu čaká napríklad aj digitálny avatar, vizuálne prekvapenie z rozstrihaných čiernobielych fotografií a iné. Festivalová trasa zároveň pozýva spoznať aktuálne výstavy či si pozrieť krátke animované filmy.

Podľa odhadov organizátorov vlani dosiahla návštevnosť Bielej noci v Košiciach okolo 60.000 ľudí.