Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

Biganič: Je nutná spolupráca s primátormi, starostami a podnikateľmi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Palkovič

Rozhovor s Biganičom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Prešov 22. októbra (TASR) - O post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uchádza aj manažér zo Starej Ľubovne Michal Biganič. Kandiduje ako nezávislý. Pri prekonávaní súčasnej zložitej situácie bude podľa neho nutná spolupráca s primátormi miest a starostami obcí a podnikateľskými subjektmi v rámci celého kraja pre udržanie zamestnanosti a základných istôt občanov. Rozhovor s Biganičom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu PSK.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu PSK? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Na post predsedu PSK som sa rozhodol kandidovať, pretože je lepšie pokúsiť sa proaktívne meniť veci k lepšiemu než nečinne kritizovať pomery bez priloženia rúk k dielu. Kandidujem ako nezávislý kandidát, nie som členom žiadnej politickej strany, som nezávislý politicky i ekonomicky a nemusím skladať účty či odvďačiť sa za podporu vo volebnej kampani žiadnej centrále politickej strany. Vždy budem uprednostňovať potreby a záujmy obyvateľov kraja pred požiadavkami politických strán.





-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Nechcem pôsobiť negativisticky a haniť vedenie PSK. Je pravda, že v mnohom sa kraj v poslednom volebnom období pohol vpred - vybral by som napríklad zlepšenie cestnej infraštruktúry, rekonštrukciu komunikácií druhej a tretej triedy, snahu o podporu a rozvoj cestovného ruchu, čo však v nemalej miere poznačila pandémia ochorenia COVID-19. Ak sa však opýtate občanov, obyvateľov kraja, aké problémy by malo prioritne riešiť vedenie PSK, väčšina opýtaných považuje za najpálčivejšiu a nedostatočne riešenú tému práve situáciu s cestnou infraštruktúrou (stav, opravy, obchvaty, mosty). Vidím v tejto oblasti rezervy, na ktorých bude potrebné pracovať. Obyvateľov taktiež trápi nedostupnosť, respektíve zhoršujúca sa dostupnosť zdravotníckej starostlivosti, najmä v oblasti všeobecného lekárstva (teda bod prvého kontaktu pacienta s lekárom), vysoká nezamestnanosť a ruka v ruke s narastajúcimi cenami v dôsledku inflácie aj zhoršujúca sa ekonomická situácia ľudí. Školstvo je ďalšou z oblastí v rukách samosprávy, ktorá v uplynulom volebnom období čelila problémom aj v súvislosti s pandémiou, no nie je možné za situáciu viniť len vírus. Nie je tajomstvom, že školstvo je dlhodobo podvyživené. A pritom práve táto oblasť by, naopak, mala byť medzi prioritami, je to investícia do budúcnosti regiónu, aby sme podporovali výchovu nových generácií, kvalitnej pracovnej sily najmä v odvetviach, ktoré región potrebuje pre svoje fungovanie a ďalší rozvoj.





-Akým problémom kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



V súčasnej energetickej kríze a možnej ekonomickej recesii v nastupujúcom volebnom období bude nevyhnutné zostaviť krízový tím na udržanie existencie inštitúcií v správe PSK bez toho, aby sa museli zatvárať školy, domy sociálnych služieb a limitovať infraštrukturálne projekty. Pri pravdepodobnom znížení podielových daní ako hlavného zdroja príjmov samosprávneho kraja bude nevyhnutné využívať v maximálnej možnej miere európske zdroje.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Nechcem sľúbiť to, čo nebudem vedieť splniť. Čo však môžem ponúknuť, sú viac než 20-ročné skúsenosti z práce v štátnej správe (Federálne ministerstvo zahraničných vecí ČSSR, Ministerstvo zahraničných vecí SR, Ministerstvo financií SR, štyri zastupiteľské úrady SR v zahraničí), skúsenosti z práce v samospráve ako primátor okresného mesta a taktiež skúsenosti zo súkromného sektora ako spolumajiteľ a konateľ súkromných spoločností. Pri prekonávaní súčasnej zložitej situácie bude nutná spolupráca s primátormi miest a starostami obcí a podnikateľských subjektov v rámci celého kraja pre udržanie zamestnanosti a základných istôt občanov. Bez úzkej spolupráce verejného a súkromného sektora nebude možné vytvoriť predpoklady pre ďalší rozvoj nášho krásneho kraja. Nebudem klamať, čakajú nás neľahké časy. Avšak práve v ťažkých časoch sa ukazujú charaktery ľudí. Verím, že návrat k základným hodnotám ľudskosti a pomoci tým, ktorí ju potrebujú najviac, nás ako spoločnosť dokáže zomknúť a posunúť vpred.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem ako jednotlivec. V duchu uvedeného mojím zámerom je zachovanie si nezávislosti, a to najmä politickej. Volení predstavitelia by sa mali zodpovedať a skladať účty za svoje pôsobenie výlučne občanom, keďže v demokratickej spoločnosti moc pochádza od ľudu. V prípade môjho zvolenia sa budem usilovať o čo najširší dialóg a podporu v rámci novozvoleného Zastupiteľstva PSK a výber odborníkov na základe odbornosti a skúseností na kľúčové posty v rámci riadenia Úradu PSK a organizácií v správe PSK.





Na post predsedu PSK okrem Biganiča kandidujú aj Ján Bync (nezávislý), Ľubomír Goliaš (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Michal Kaliňák (Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia), Filip Kuffa (Život - národná strana), Milan Majerský (KDH, Sme rodina, SaS, Za ľudí), Milan Mazurek (Republika), Jozef Mihalčin (Srdce - Slovenská národná jednota - strana vlastencov), Patrícia Reváková (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti) a Ingrid Tomková (Kotlebovci - ĽSNS).