Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

Bitka pri Lamači opäť pripomenie históriu prusko-rakúskej vojny

Na lúke pri bratislavskom krematóriu, medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou, dnes opäť ožila historická udalosť prusko-rakúskej vojny. Členovia občianskeho združenia (OZ) BS-13/Stoh v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Lamač uskutočnili rekonštrukciu bitky pri Lamači z roku 1866, ktorá ukončila vojnu medzi dvoma mocnosťami 19. storočia. Foto: TASR/Erik Máder

Mierová zmluva bola podpísaná 23. augusta 1866 v Prahe. Pražským mierom sa Rakúsko zaviazalo, že sa úplne zrieka Nemecka a svojej nemeckej politiky.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Bratislavská mestská časť Lamač si v sobotu pripomína rekonštrukciou historických bojov na lúkach pred krematóriom 158. výročie ukončenia prusko-rakúskej vojny. Tá sa skončila v roku 1866 na poliach pred Lamačom. Na rekonštrukcii historickej bitky sa zúčastní približne 150 pešiakov, 20 jazdcov, markytánok či delostrelcov.

"Zrekonštruovanie bitky priblíži obdobie druhej polovice 19. storočia v strednej Európe a Bratislave. Bola to posledná bitka rakúsko-pruskej vojny, v ktorej na oboch stranách padlo niekoľko stoviek vojakov, ktorých telá boli pochované v okolí Lamača, Dúbravky a na návrší Kamzíka," približuje organizátor podujatia, Občianske združenie BS-13/Stoh.

V rámci programu nebude okrem bojovej scény chýbať ani výcvik rakúskej a pruskej jazdy či pechoty. Pripravené sú tiež prednášky o silných a slabých stránkach armád v 19. storočí, o zraneniach z boja či histórii drog v armáde. Návštevníci si budú môcť pozrieť vojenský dobový tábor i dobové uniformy, ale tiež ochutnať historickú kuchyňu a pruský guláš. Chýbať nebudú ani remeselné stánky. Súčasťou podujatia bude aj pietna spomienka a kladenie vencov k pamätníkom a svätá omša za padlých vojakov v miestnom kostole v Lamači.

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866. Bojové stretnutie pri Bratislave nepatrilo medzi veľké bitky prusko-rakúskej vojny, ale bolo najväčším ozbrojeným konfliktom počas tejto vojny na území dnešného Slovenska. V bitke padlo približne 600 vojakov rakúskeho cisára a asi 100 Prusov. Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.

Mierová zmluva bola podpísaná 23. augusta 1866 v Prahe. Pražským mierom sa Rakúsko zaviazalo, že sa úplne zrieka Nemecka a svojej nemeckej politiky. Muselo zaplatiť vojnovú kontribúciu 20 miliónov pruských toliarov. Výsledok rakúsko-pruskej vojny bol jedným z určujúcich faktorov neskoršieho rakúsko-uhorského vyrovnania v roku 1867.