Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Boje v sedle Dielik pri Tisovci pripomína pamätník i zákopová línia

Na snímke náučná lokalita Bojisko Dielik, ktorej súčasťou je vyše 100 metrov dlhá zákopová línia i veliteľský bunker. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Horské sedlo Dielik bolo počas SNP prirodzenou obrannou bariérou stojacou východne od Tisovca, ktorá patrila k významným centrám odboja v regióne.

Tisovec 29. júla (TASR) - V sedle Dielik medzi Tisovcom a obcou Muráň v okrese Revúca došlo v závere Slovenského národného povstania (SNP) k tvrdému stretu partizánov s postupujúcimi nemeckými jednotkami. Ťažké boje na tomto mieste dodnes pripomína pamätník i novovybudovaná náučná lokalita, ktorej súčasťou sú zákopová línia i veliteľský bunker.

Horské sedlo Dielik bolo počas SNP prirodzenou obrannou bariérou stojacou východne od Tisovca, ktorá patrila k významným centrám odboja v regióne. Cesta vedúca cez sedlo bola zabezpečená i viacnásobným zatarasením či mínami. Partizánske jednotky tu vybudovali aj obranné pozície, ktoré mali zabrániť prípadnému postupu nemeckej armády.

K stretu partizánov s nemeckými jednotkami došlo 21. októbra 1944. Peší prápor Prvosienka z Tisovca v sedle Dielik čelil nemeckej Kampfgruppe Schäfer, ktorá postupovala Muránskou dolinou smerom na Tisovec. Povstalci na Dieliku čelili i ťažkej nemeckej technike vrátane tankov a sedlo bolo počas týchto bojov dobyté.

Boje v sedle Dielik dodnes pripomína pamätník padlých stojaci pri ceste. Neďaleko neho v roku 2020 pribudla i Náučná lokalita SNP - Bojisko Dielik, za ktorej vznikom stoja dobrovoľníci z Klubu vojenskej histórie Krasnogvardejci Košice. Obnovená tu bola vyše 100 metrov dlhá zákopová línia i veliteľská zemľanka. Priebeh bojov i svedectvá účastníkov približujú návštevníkom štyri informačné tabule.

"Celý projekt vznikol ako jedna zo zastávok tematickej regionálnej trasy Cesty SNP Gemerom-Malohontom, na ktorej nachádzame niekoľko podobných miest, ktoré plánujeme do budúcna zveľaďovať a spoločne vytvoria jeden systematický komplexný príbeh SNP v regióne,"
uviedol ešte v roku 2022 autor projektu Viktor Brádňanský s tým, že regionálna trasa by prepojila viaceré lokality od obce Jesenské cez Rimavskú Sobotu, Rimavskú Baňu, Hnúšťu až po sedlo Dielik.