Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

V Bratislave obstarávajú nové jednosmerné aj obojsmerné električky

V bratislavskom depe Jurajov dvor predstavili nové obojsmerné električky. Novinkami sú USB porty na nabíjanie smartfónov, nový brzdiaci systém a obojsmerné kokpity. Bratislava, 12. marca 2024. Foto: TASR Martin Baumann

Zákazky sú nastavené na financovanie z fondov Európskej únie, predovšetkým z Plánu obnovy a odolnosti, ozrejmil Vozár.

Bratislava 24. júna (TASR) - Cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Bratislave by mohlo v najbližších rokoch voziť ďalších 40 nových nízkopodlažných električiek. Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil dve verejné obstarávania, ktorých predmetom sú jednosmerné aj obojsmerné električky vrátane kamerového a moderného informačného systému. TASR o tom informoval hovorca DPB Jozef Vozár.

"Jednou zo zákaziek je obstaranie 20 kusov nových nízkopodlažných jednosmerných električiek s minimálnou obsadenosťou 240 cestujúcich. Predpokladaná hodnota zákazky je 71,4 milióna eur bez DPH," priblížil Vozár.

Zároveň DPB plánuje obstarať aj 20 kusov nových nízkopodlažných obojsmerných električiek, ktoré sú v súčasnosti využívané na linke 3, ktorá zatiaľ nemá plnohodnotné obratisko pre obrat jednosmerných vozidiel. "Výrazne nám pomáhajú aj v prípade výluk, vďaka nim môžeme zachovať ekologickú premávku električiek aj tam, kde by inak museli premávať náhradné autobusy," doplnil s tým, že predpokladaná hodnota zákazky je 78,7 milióna eur bez DPH.

Podotkol, že výsledkom verejného obstarávania budú rámcové dohody, v zmysle ktorých bude plnenie zabezpečené na základe jednej alebo viacerých objednávok v závislostí od možností financovania. "V prípade získania financovania bude predmetom prvej objednávky desať kusov električiek. Zákazky sú nastavené na financovanie z fondov Európskej únie, predovšetkým z Plánu obnovy a odolnosti," ozrejmil Vozár.