Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Petržalka vyzýva ľudí, aby nepoužívali pyrotechniku či lampióny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pre oslavy nového roka je podľa platného všeobecne záväzného nariadenia možné použiť iba pyrotechniku kategórie F1, teda napríklad prskavky do 30 centimetrov.

Bratislava 31. decembra (TASR) – Bratislavská Petržalka vyzýva obyvateľov, aby počas tohtoročných silvestrovských osláv nepoužívali pyrotechniku, petardy či lampióny. Predstavujú nebezpečenstvo nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Mestská časť odkazuje, že oslavy príchodu nového roka 2021 sa dajú zvládnuť aj bez tejto zábavnej pyrotechniky.

„Prosíme všetkých obyvateľov mestskej časti, aby dali prednosť, v rámci možností v kruhu najbližších, takým druhom zábavy, ktorej súčasťou nebude pyrotechnika, lampióny alebo iné prvky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na naše životné prostredie," apeluje Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenie životného prostredia.

Mestská časť podotýka, že pyrotechnika predstavuje nebezpečenstvo nie len pre tých, ktorí s ňou manipulujú, ale aj pre vtáctvo a iné zvieratá. Majú mnohonásobne citlivejší sluch a hluk z výbuchov je pre nich extrémom, ktorý je ťažko zvládnuteľný. Okrem fyzického a psychického ohrozenia zvierat je pyrotechnika škodlivá aj pre kvalitu nášho ovzdušia.

Samospráva takto reaguje na fakt, že hoci platí zákaz používania zábavnej pyrotechniky na celom území hlavného mesta, opakovane sa nájdu jednotlivci, ktorí zákaz porušujú. Pre oslavy nového roka je podľa platného všeobecne záväzného nariadenia možné použiť iba pyrotechniku kategórie F1, teda napríklad prskavky do 30 centimetrov.