Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Regióny

Centrum Bratislavy zavonia rómskymi špecialitami

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Návštevníci hlavného mesta môžu, vo vybraných reštauráciach, ochutnať kuraciu polievku Žufku, zemiakovú špecialitu Džatky, pečené rebrá Pašvare či Chumer s bukami.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Od dnes až do nedele 14. apríla môžu obyvatelia a návštevníci Bratislavy zažiť Gipsy food festival, ktorý vo vybraných reštauráciách ponúkne špeciality tradičnej rómskej gastronómie. Tento týždeň rómskej kuchyne organizuje občianske združenie Divé maky pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov. Okrem gurmánskeho zážitku ponúka festival možnosť podporiť dobročinné aktivity pre nadané rómske deti.

"Reštauráciám sme ponúkli tradičné rómske recepty, aby si z nich zostavili menu, prípadne využili jedlá vo svojej ponuke," uviedla pre TASR koordinátorka projektu Kamila Balcová. "Snahou je predstaviť typickú rómsku kuchyňu, ktorá pripravuje sýte a zároveň lacné jedlá, ktoré si nevyžadujú ani zložitú prípravu, ani drahé ingrediencie," dodala Balcová.

Návštevníci tak môžu ochutnať napríklad kuraciu polievku Žufku, zemiakovú špecialitu Džatky, pečené rebrá Pašvare či Chumer s bukami – rezance s kuracími pečienkami. "Vo všetkých prípadoch sú to tradičné rómske jedlá, ktoré sa v rómskych domácnostiach pripravujú aj v súčasnosti," zdôraznila Balcová.

Výťažok z predaja poputuje občianskemu združeniu Divé maky

Polovica zo zisku z predaja rómskych špecialít bude venovaná na podporu aktivít OZ Divé maky zameraných na výchovu a vzdelávanie rómskych detí a mládeže. "Nechceli sme urobiť klasickú formu verejnej zbierky," uviedla pre TASR predsedkyňa správnej rady OZ Divé Maky Vladislava Dolníková na margo spojenia gurmánskeho festivalu a verejnej zbierky. Podľa nej je to aj úsilie priblížiť kultúrnu a životnú filozofiu Rómov všetkými zmyslami. Týždeň rómskej kuchyne v hlavnom meste navyše vychádza z tradície Bratislavy. "V minulosti bola rómska kuchyňa súčasťou koloritu starej Bratislavy – Prešporku," dodala Dolníková.

Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy. Ich zoznam a ponuku rómskych špecialít možno nájsť na www.divemaky.sk