Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Regióny

Bratislavská vodárenská spoločnosť: Kanalizácia nie je odpadkový kôš

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Veľkým problémom sú tie predmety, ktoré sa omotajú na čerpadle a znefunkčnia ho.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. októbra (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pripomína, že verejná kanalizácia nie je odpadkový kôš. Odpadky kanalizácii spôsobujú totiž nemalé problémy. Obyvateľov preto vyzýva na zodpovedné správanie.

"Veľa ľudí stále nevie, ako správne likvidovať odpad z domácnosti. Niečo vyhodia do smetí, niečo vylejú do umývadla, niečo spláchnu. Upchatie kanalizácie pritom nespôsobujú iba veľké predmety," konštatuje vedúci odboru marketingu a komunikácie BVS Matúš Stračiak.

Veľkým problémom sú tie predmety, ktoré sa omotajú na čerpadle a znefunkčnia ho. Sú to najmä vlhčené utierky či handry. Ničím výnimočným však podľa vodární nie je ani stavebný odpad, uteráky, župany či dámske hygienické vložky alebo jednorazové plienky. Pri čistení vedia nájsť aj zlaté zuby.

Odpad, ktorý tam nepatrí, spôsobuje problémy. Môže dôjsť k upchatiu kanalizačného potrubia a následne problémom na čistiarňach odpadových vôd. Nahromadením odpadkov dochádza k zníženiu prietoku či k úplnej blokácii infraštruktúry. Ak dôjde k upchatiu alebo zníženiu prietoku na mieste, kde oprava nie je možná bez rozkopávkových prác, takáto situácia znamená zároveň znížený komfort obyvateľov a možné obmedzenia v doprave. Časté havárie na kanalizačnom potrubí zároveň predstavujú zvýšené náklady na jeho čistenie a údržbu.