Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Regióny

Bratislavské lesy dali do užívania návštevníkom nové besiedky

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Okrem klasických besiedok Mestské lesy komplexne vynovili veľký altán na lúke pri rozhľadni pod Kamzíkom.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Bratislavské Mestské lesy dali počas jesennej sezóny do užívania návštevníkom lesoparku šesť nových drevených besiedok, ako aj komplexne vynovený veľký altán pri rozhľadni pod Kamzíkom. Ku každej besiedke pribudlo bezpečné ohnisko v novom štandarde s tromi nízkymi lavicami a komfortným sedením so stolom.

"Vraciame sa k tradícii a besiedky budujeme s klasickým dreveným šindľom, ktorý bol pre ne pred 40 rokmi typický a neskôr sa bohužiaľ nahrádzal nevzhľadnou asfaltovou krytinou," uviedol riaditeľ mestskej organizácie Marek Páva o besiedkach, ktoré pribudli v lokalitách na Železnej studničke, Kramároch, Peknej ceste, ale i petržalskom lesoparku pri Malom Draždiaku.

"Na altánky sa snažíme maximálne využiť aj naše lokálne drevo, najmä dub na základové podvaly a sedenie k ohniskám a stojky zo suchých smrekov na vnútornú konštrukciu," dodal Páva.

Okrem klasických besiedok Mestské lesy komplexne vynovili veľký altán na lúke pri rozhľadni pod Kamzíkom. "Na obľúbený starý prístrešok spadol počas silného vetra strom. Nový altán má väčší pôdorys a strechu z dreveného šindľa," dodal Páva.

Jednoduchú drevenú besiedku možno považovať za jeden z najvýraznejších symbolov bratislavského lesoparku. Besiedky začali v lesoch pribúdať v 70. rokoch, najmä na lúkach s ohniskami a pri turistických chodníkoch. Po roku 1989 a reštitúciách majetkov rekreačná funkcia často ustúpila hospodárskemu využívaniu lesov, v dôsledku čoho mnohé besiedky zanikli alebo schátrali. Mestské lesy Bratislava sa posledné roky intenzívne venujú ich opravám.


Nové opravené altánky vám v lesoparku spríjemnia jesenné chvíľky!

Jesenné prechádzky jednoducho milujeme, a o to...

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Friday, October 25, 2024