Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

V Brdárke opäť rozozvučia vzácny 262-ročný organ majstra Wallachyho

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vstupné na koncert je dobrovoľné, organizuje ho občianske združenie Alter Nativa v Brdárke.

Brdárka 13. júla (TASR) - Vzácny 262-ročný organ majstra Wallachyho opäť rozozvučia, na Hornom Gemeri chystajú kultúrne podujatie. Predseda občianskeho združenia Alter Nativa Marcel Antal informoval, že návštevníci obce Brdárka v Rožňavskom okrese sa môžu v nedeľu (14. 7.) tešiť na mimoriadny hudobný zážitok v podaní poľského koncertného organistu, akademického pedagóga a organizátora hudobného života Lukasza Mosura.

"Vzácny barokový organ z roku 1762 od organára Daniela Wallachyho zo Spišskej Soboty, ktorý sa nachádza v miestnom evanjelickom kostole, je jediným dodnes kompletne zachovaným a pamiatkovo obnoveným organom majstra Wallachyho, ktorý pochádzal zo Spišskej Soboty," upozornil Antal.

Poľský organista, aktuálne pôsobiaci vo Švajčiarsku, odohrá viacero známych historických skladieb. Približne v polovici koncertu sa uskutoční aj komentovaná prehliadka kostola z roku 1696.

Vstupné na koncert je dobrovoľné, organizuje ho občianske združenie Alter Nativa v Brdárke, ktoré sa prioritne venuje propagácii udržateľných spôsobov žitia a organizuje permakultúrne a remeselné kurzy. Brdárka je malá hornogemerská obec so zachovalou ľudovou architektúrou a čerešňovými sadmi, ktoré pútajú pozornosť návštevníkov a turistov.