Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Regióny

OSÝPKY NA SLOVENSKU: Zdravotníci potvrdili tri prípady v Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Osýpky sú závažné vírusové ochorenie detského veku, rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 10. septembra (TASR) - Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR potvrdili na Slovensku tri prípady osýpok. Ide o výskyt ochorení v rámci rodiny v mestskej časti Košice-Šaca u osôb vo veku 21 rokov, dva roky a jeden rok. TASR o tom informovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach a ÚVZ.

Podľa hygienikov je 21-ročná osoba očkovaná neúplne a deti sú nezaočkované. "RÚVZ v Košiciach zabezpečil protiepidemické opatrenia a kontaktuje ďalších, ktorí boli v blízkosti osôb s potvrdeným ochorením," dodali. ÚVZ pripomína, že osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie šíriace sa vzdušnou cestou. Preto očakáva, že počet potvrdených prípadov na osýpky môže ešte rásť.

V tomto roku na Slovensku zaznamenali zatiaľ štyri laboratórne potvrdené prípady osýpok. Z toho ide o jeden prípad v okrese Považská Bystrica a uvedené tri v košickej mestskej časti Šaca. Vlani ich evidovali celkovo šesť. "V rokoch 2018 a 2019 bolo spolu hlásených 883 laboratórne potvrdených prípadov - na východnom Slovensku sme evidovali rozsiahlu epidémiu osýpok," pripomína ÚVZ.

Dodáva, že zaočkovanosť proti osýpkam na celoslovenskej úrovni k 30. augustu 2023 nedosiahla potrebnú hranicu 95 percent v ročníkoch narodenia 2011, 2016, 2017 a 2021. Zaočkovanosť v okrese Košice II, ktorého súčasťou je mestská časť Šaca, nedosiahla uvedenú hranicu v ročníkoch narodenia 2021, 2016 a 2017.

Osýpky sú závažné vírusové ochorenie detského veku, rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Najúčinnejšou prevenciou proti osýpkam je podľa ÚVZ očkovanie. "Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v piatom roku života. Deťom do ročníka narodenia 2015 (vrátane) sa druhá dávka vakcíny podáva v 11. roku života - dokončujú očkovanie ešte podľa pôvodnej schémy," spresňuje.

Bližšie informácie týkajúce sa osýpok sú zverejnené na webovej stránke ÚVZ.