Čipkárskô je tradičné jedlo našich predkov, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne čipkami.
Autor TASR
Brusno 30. mája (TASR) - V Brusne sa dnes uskutočnila súťaž vo varení čipkárskeho guláša Čipkárskô. Na 16. ročník tohto obľúbeného podujatia si prišlo zmerať svoje sily 26 družstiev. "Z nich bolo 12 mužských, dve ženské a 12 zmiešaných. Celkovo bolo 104 účastníkov, ktorí varili," priblížil za organizátorov Imrich Kolpák.
Podľa jeho ďalších slov hodnotenie prebiehalo tentoraz trochu inak ako po minulé roky. Komisia sa zamerala predovšetkým na chuťové vlastnosti, vďaka čomu bolo hodnotenie aj rýchlejšie.
Prvenstvo získalo družstvo mladých, čo organizátorov potešilo a aj príjemne prekvapilo. Pred rokmi sa totiž zúčastňovali na súťaži väčšinou starší súťažiaci. To sa ale zmenilo a mladí kuchári dokonca dokázali obhájiť prvenstvo.
Čipkárskô je tradičné jedlo našich predkov, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne čipkami. Tie nakupovali v Starých Horách a Španej Doline. Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi a to po celej Európe. Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili tzv. mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo z voza. Keď ho pripravili, zastavili a najedli sa. Najprv jedli husté, dierovanou varechou vybrali hovädzie mäso, zeleninu, zemiaky a trhance dochutené čiernym korením a soľou a potom polievku.
Podľa jeho ďalších slov hodnotenie prebiehalo tentoraz trochu inak ako po minulé roky. Komisia sa zamerala predovšetkým na chuťové vlastnosti, vďaka čomu bolo hodnotenie aj rýchlejšie.
Prvenstvo získalo družstvo mladých, čo organizátorov potešilo a aj príjemne prekvapilo. Pred rokmi sa totiž zúčastňovali na súťaži väčšinou starší súťažiaci. To sa ale zmenilo a mladí kuchári dokonca dokázali obhájiť prvenstvo.
Čipkárskô je tradičné jedlo našich predkov, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne čipkami. Tie nakupovali v Starých Horách a Španej Doline. Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi a to po celej Európe. Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili tzv. mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo z voza. Keď ho pripravili, zastavili a najedli sa. Najprv jedli husté, dierovanou varechou vybrali hovädzie mäso, zeleninu, zemiaky a trhance dochutené čiernym korením a soľou a potom polievku.
Súťaž vo varení tradičného jedla Čipkárskô