Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Jesennú kultúrnu sezónu obohatí Festival Shalom chaverim

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Festival si dal za úlohu pozrieť sa na židovskú kultúru z rôznych uhlov pohľadu.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Jesennú kultúrnu sezónu v Bratislavskom kraji obohatí tento rok prvýkrát Festival židovskej kultúry Shalom chaverim (Ahojte priatelia). Uskutoční sa od 9. do 16. septembra na rôznych miestach kraja. Cieľom je priblížiť rôzne podoby židovskej kultúry, ktorá je relatívne neznáma, hoci židovská komunita bola vždy súčasťou tohto územia. Festival je výsledkom spolupráce Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) a Židovskej náboženskej obce Bratislava.

"Ústredný zväz židovských náboženských obcí sa usiluje, aby kultúra a tradície malej, ale významnej židovskej národnostnej a náboženskej menšiny nezanikli, aby neostali len kapitolou v učebniciach dejepisu. Sme radi, že vzniklo partnerstvo s regionálnou samosprávou, ktoré nám umožňuje náš cieľ zrealizovať," konštatuje predseda ÚZŽNO Richard Duda.

Festival si dal za úlohu pozrieť sa na židovskú kultúru z rôznych uhlov pohľadu. Podujatia sa budú odohrávať v židovských kultúrnych pamiatkach, ale aj v exteriéri, vo fungujúcej synagóge či v divadle. Prinesú ochutnávku židovskej kuchyne, premietanie izraelských filmov či filmov so židovskou tematikou. Návštevníci si budú môcť vypočuť a pozrieť diela židovských umelcov, pričom niektorí z nich predstavia svoju vlastnú tvorbu.

Festival sa začne otváracím ceremoniálom 9. septembra na nádvorí Bratislavského hradu. Koncert s názvom Deväť brán predstaví tzv. chasidskú hudbu. Sedem festivalových dní prinesie podujatia mnohých žánrov a na mnohých miestach, napríklad v Pistoriho paláci v Bratislave, v synagógach v Malackách a Rohožníku či Divadle Astorka Korzo '90. Kulinárske umenie bude predstavené na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, hudba odznie v synagóge na Heydukovej ulici v Bratislave. Chýbať nebudú ani komentované prehliadky židovskej Bratislavy. "Premiéra" čaká zrekonštruovanú synagógu v Senci, v ktorej sa pripravujú rôzne koncerty, premietanie filmov či besedy o judaizme a kresťanstve.

"Židovská kultúra bola v minulosti neoddeliteľnou súčasťou Bratislavy. Kultúrou a rôznymi formami umenia chceme občanov nášho kraja zbližovať a prispieť tak k žičlivej a pozitívnej atmosfére založenej na vzájomnom porozumení," poznamenal predseda BSK Juraj Droba.