Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Regióny

Časť ľudí postihnutých požiarom už býva v obytných kontajneroch

Mesto Stropkov zabezpečilo pre obyvateľov, ktorých v apríli a v máji v lokalite Za jarkom postihol požiar, obytné kontajnery. Mesto stáli 58.800 eur. Osadili ich v týchto dňoch a býva v nich asi 50 ľudí z približne 130. Časť obyvateľov sa podľa primátora mesta Ondreja Brendzu vrátila do pôvodnej lokality a ďalší išli bývať k príbuzným. Na snímke obytné kontajnery na Mlynskej ulici v Stropkove. Stropkov, 20. júla 2024. Foto: FOTO TASR - Maroš Černý

Nainštalovaných majú podľa jeho slov deväť obytných kontajnerov, do ktorých sa nasťahovalo približne 50 ľudí.

Stropkov 20. júla (TASR) - Mesto Stropkov zabezpečilo pre obyvateľov, ktorých v apríli a v máji v lokalite Za jarkom postihol požiar, obytné kontajnery. Mesto stáli 58.800 eur. Osadili ich v týchto dňoch a býva v nich asi 50 ľudí z približne 130. Časť obyvateľov sa podľa primátora mesta Ondreja Brendzu vrátila do pôvodnej lokality a ďalší išli bývať k príbuzným.

"Obe skupiny ľudí po požiaroch boli umiestnené v dočasnom útočisku v areáli Základnej školy na Hrnčiarskej ulici, kde mali k dispozícii veľkokapacitné stany, ktoré nám poskytol Slovenský Červený kríž zo Svidníka. V škole bola k dispozícii malá telocvičňa, chodbové priestory, kuchynka a priestory na vykonávanie hygieny. To všetko bolo k dispozícii do konca júna a začiatkom júla sme začali s ich presťahovaním. Viacerí si pomohli sami, odišli naspäť na ulicu Za jarkom do zrekonštruovaných obydlí, kde došlo k požiaru alebo aj k svojim príbuzným," uviedol pre TASR Brendza.

Nainštalovaných majú podľa jeho slov deväť obytných kontajnerov, do ktorých sa nasťahovalo približne 50 ľudí. "Čaká sa za prípojkami elektriky. Administratívny proces schválenia pripojenia je zdĺhavý. V stredu (17. 7.) sa nám podarilo doviezť sanitárny kontajner za 6500 eur, ktorý takisto potrebujeme napojiť na kanalizáciu, na vodu a elektrinu. V horizonte niekoľkých dní by malo byť v obytných kontajneroch plnohodnotné bývanie. Sme radi, že obyvatelia sú súčinní s mestom, a takisto aj trpezliví, keďže je to už tretí mesiac od požiaru," vysvetlil Brendza.

Čo sa týka ulice Za jarkom, kde je v súčasnosti osada s približne 400 obyvateľmi, mesto začalo prípravný proces na majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov. Podľa Brendzu je tam viac ako 150 vlastníkov pozemkov. "Máme obstaraného dodávateľa, ktorý zabezpečí jednotlivé činnosti spojené s realizáciou projektu jednoduchých pozemkových úprav pre danú lokalitu. Projekt by mal byť financovaný, pokiaľ budeme úspešní, v rámci výzvy z prostriedkov Európskej únie cez Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Musíme to vyrovnať a využiť v maximálnej možnej miere všetky externé zdroje a možnosti financovania tak, aby sme mali pripravenú lokalitu na riešenie bytovej otázky," doplnil Brendza.

V pláne majú postaviť tam bytové domy, aby uspokojili potreby a požiadavky čo najviac členov komunity. "Prvý krok bude zameraný na odstránenie nelegálnej skládky od komunálneho zmesového komunálneho odpadu. Toto je kľúčové pre všetky naše plány týkajúce sa tejto lokality. Aj tu však narážame na problém nevyrovnaných pozemkov. Budeme sa však snažiť uchádzať sa o dostupné prostriedky v rámci vyhlásených výziev podobne, ako sa nám to pred časom podarilo v lokalite Pod Laščíkom. Postupne budeme informovať verejnosť a obyvateľov danej lokality, v akom sme štádiu," dodal primátor.