Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Regióny

Cenu vojvodu z Edinburghu získalo vyše 260 študentov z Košického kraja

Na snímke strieborný odznak Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

V programe sa mladí ľudia v troch kľúčových oblastiach - šport, talent a dobrovoľníctvo, učia vytrvalosti a trpezlivosti.

Košice 24. septembra (TASR) - Viac ako 260 mladých ľudí z Košického kraja sa v utorok stalo nositeľmi ocenenia Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE). Na slávnosti v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) automobilovej v Košiciach si prebrali svoje bronzové a strieborné ocenenia, ktoré sú dôkazom ich osobnostného rozvoja, odhodlania a schopnosti prekonávať výzvy. TASR o tom informoval komunikačný manažér DofE Denis Mačor.

"Toto ocenenie je povzbudenie za vašu odolnosť a obetavosť," uviedol v príhovore britský veľvyslanec Nigel Baker.

Získaniu certifikátu predchádzalo 626 dní dobrovoľníckej práce a osobného rozvoja, počas ktorých účastníci programu spolu strávili viac než 17.177 hodín aktívnym rozvojom svojich schopností a zručností.

DofE je medzinárodný vzdelávací program, ktorý v roku 1956 založil princ Philip, vojvoda z Edinburghu, manžel britskej kráľovnej. Tento rok v programe na Slovensku na sebe pracuje viac ako 7300 účastníkov na všetkých troch úrovniach. Príkladom je študentka Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach Sára Štofanová, ktorá objavila svoju vášeň pre divadlo a prekonala obavy z verejného vystupovania. "DofE mi pomohlo zvládať stres a ukázalo mi, že mám ľuďom čo ponúknuť. Divadlo mi dalo možnosť vyjadriť sa pred publikom a v kolektíve som našla podporu, ktorá ma motivuje rásť," prezradila.

V programe sa mladí ľudia v troch kľúčových oblastiach - šport, talent a dobrovoľníctvo, učia vytrvalosti a trpezlivosti. To všetko zakončia dobrodružnou expedíciou, kde spolupracujú v tímoch a učia sa riešiť problémy v reálnych situáciách.

Celkovo na Slovensku ocenia počas jesene viac ako 1850 účastníkov bronzovej a striebornej úrovne DofE. Úsilie zapojených študentov ocenil aj predseda KSK Rastislav Trnka. "Budujte svoju budúcnosť na veciach, ktoré vás bavia. Každý krok, ktorý urobíte, vám pomôže poskladať vlastnú mozaiku úspechu a váš život tak získa novú hodnotu," povedal.

V počte absolventov je Slovensko podľa Mačora na úrovni krajín ako Kanada, Austrália či Spojené kráľovstvo.