Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Regióny

Ceny cestovného v hriňovskej MHD zostávajú aj v tomto roku rovnaké

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Základné cestovné aj na rok 2022 zostáva vo výške 0,60 eura a zľavnené cestovné vo výške 0,30 eura. Sadzby cestovného zjednotili pre celý rozsah autobusovej dopravy mesta.

Hriňová 23. apríla (TASR) – Ceny cestovného v mestskej autobusovej doprave v Hriňovej v Detvianskom okrese zostávajú aj v tomto roku rovnaké ako vlani. Pre TASR to uviedol hriňovský primátor Stanislav Horník.

Pripomenul, že základné cestovné aj na rok 2022 zostáva vo výške 0,60 eura a zľavnené cestovné vo výške 0,30 eura. Sadzby cestovného podľa neho zjednotili pre celý rozsah autobusovej dopravy mesta. "Hriňová si už rok zabezpečuje dopravu autobusovými linkami s obsluhou vo vnútri obce vo vlastnej réžii," spomenul s tým, že spoje nadväzujú na prímestskú autobusovú dopravu, ktorú objednáva Banskobystrický samosprávny kraj.

Ako dodal, dopravu na troch linkách zabezpečuje miestny zmluvný dopravca s dvomi minibusmi. Doplnil, že v uplynulom roku aj pre pandémiu nového koronavírusu nezaznamenali rast počtu cestujúcich. Práve tento parameter podľa jeho slov ovplyvňuje ekonomiku do budúcnosti. Poznamenáva ju rast nákladov na pohonné látky, osobné náklady, odvody, servis, opravy a údržbu. "Predpokladané náklady na verejnú autobusovú dopravu v meste dosiahnu 115.000 eur za rok," konštatoval s tým, že do budúcna by v Hriňovej chceli zabezpečovať túto dopravnú obsluhu aj do ďalších miestnych častí. "Do úvahy pripadá zavedenie možnosti bezplatného cestovania pre žiakov hriňovských škôl," spresnil primátor.

Výkony na spojoch vo vnútri mesta do minulého roka objednával Banskobystrický samosprávny kraj. "Od roku 2012 sa na úhrade nákladov časti vzniknutej straty dvoma tretinami podieľalo mesto Hriňová, jednu tretinu uhrádzal kraj," ukončil Horník.