Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Regióny

Chorobnosť na chrípku vzrástla v Banskobystrickom kraji o pätinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vzdelávanie bolo v tomto týždni prerušené v 86 školách v kraji.

Banská Bystrica 23. decembra (TASR) – Chorobnosť na chrípke podobné ochorenia (CHPO) vzrástla v Banskobystrickom kraji v uplynulých dňoch v porovnaní s minulým týždňom o 20,21 percenta. Vzdelávanie bolo v tomto týždni prerušené v 86 školách v kraji. Informovala o tom Zora Kľocová Adamčáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

V aktuálnom týždni bolo v Banskobystrickom kraji hlásených 9601 akútnych respiračných ochorení (ARO), z toho bolo 1350 CHPO. Kým výskyt CHPO bol v porovnaní s minulým týždňom vyšší približne o pätinu, výskyt ARO mierne klesol, a to o 3,88 percenta.

"Najvyššia chorobnosť na ARO bola zaznamenaná v okresoch Banská Štiavnica a Žarnovica, najnižšia v okrese Poltár. Lokálne epidémie CHPO boli zaznamenané v okresoch Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen a Žarnovica," priblížila Adamčáková. Ako dodala, najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola hlásená vo vekovej skupine detí do piatich rokov, v prípade CHPO išlo o vekovú skupinu 15 až 19 rokov.

V 51. kalendárnom týždni bol výchovno-vzdelávací proces v Banskobystrickom kraji prerušený celkovo v 86 školských zariadeniach. Išlo o 38 materských, 42 základných a šesť stredných škôl. Zákaz návštev vyhlásili v dvoch nemocniciach.