Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Regióny

Cyklistu z Hanisky zrazilo nákladné auto, zraneniam podľahol

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

U vodiča požitie alkoholu zistené nebolo a cyklistovi odoberú krv.

Haniska 21. mája (TASR) - Tragicky sa dnes skoro ráno skončila jazda 76-ročného cyklistu z obce Haniska (okr. Košice-okolie), ktorého zrazilo nákladné vozidlo. Utrpel ťažké zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol.

"Cyklista jazdil na bicykli po miestnej komunikácii od obce Haniska ku križovatke so štátnou cestou, kde odbočil vľavo na cestu smerom na Košice. Tam vyšiel na krajnicu a hneď nato vybočil do protismernej časti cesty do jazdnej dráhy nákladného vozidla, ktoré ho ľavou časťou zachytilo," opísal nehodu krajský hovorca košických policajtov Alexander Szabó. Poverený príslušník začal trestné stíhanie vo veci pre prečin usmrtenia.

Nákladné auto zn. Mercedes Benz s návesom viedol 51-ročný muž z Kráľovského Chlmca. U vodiča požitie alkoholu zistené nebolo a cyklistovi odoberú krv. Škoda na aute a bicykli predstavovala zhodne po 50 eur.

Polícia v tejto súvislosti dôrazne upozorňuje cyklistov na povinnosti, ktoré im vyplývajú z právnych predpisov pre používanie pozemných komunikácií. "Pre vznik kolíznych situácií, ako aj dopravných nehôd patrí pravidelne medzi najkritickejšie jarné a letné obdobie," uviedol Szabó. Tak ako motorkári ani cyklisti by podľa neho nemali zabúdať, že pri zrážke s autom, s pevnou prekážkou, len málokedy vyjdú bez vážnejšieho poranenia a zničenia motocykla či bicykla.

Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Kde nie je, jazdí sa pri pravom okraji vozovky a jednotlivo za sebou. "Neprípustné je jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť druhý bicykel, ručný vozík, zviera a predmety, ktoré ohrozia cyklistu a ostatných účastníkov cestnej premávky," dodal Szabó.

Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista na sebe reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Mimo obce musí mať cyklista ochrannú prilbu a dieťa do 15 rokov aj v obci. Ak je na bicykli sedadlo na prepravu dieťaťa (musí mať pevné podpery na nohy), iba osoba staršia ako 15 rokov môže takto viezť osobu mladšiu ako 10 rokov.

Bicykel musí byť vybavený dvoma od seba nezávislými účinnými brzdami, mať červené odrazové sklo. Môže byť nahradené odrazovými materiálmi na odeve alebo obuvou cyklistu.

"Podľa zákona hrozí pokuta vo výške 30 eur cyklistom, ktorí na sebe nemajú za zníženej viditeľnosti reflexné prvky alebo odev. Za jazdu mimo obce bez ochrannej prilby hrozí pokuta 10 eur," upozornil Szabó. Najvyššia pokuta 60 eur hrozí cyklistom, ak ohrozujú iných účastníkov najmä vedením druhého bicykla za jazdy, ručného vozíka alebo psa a iných predmetov, ktoré by sťažovali vedenie bicykla. Oveľa vyššie sankcie však hrozia cyklistom, ak jazdia pod vplyvom alkoholu.