Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Regióny

Cyrilo-metodskou národnou púťou sa začínajú slávnosti Nitra milá Nitra

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

V sídle Nitrianskeho biskupstva na Nitrianskom hrade sa po skončení liturgickej slávnosti začne tradičný deň otvorených dverí.

Nitra 5. júla (TASR) - Cyrilo-metodskou národnou púťou na Svätoplukovom námestí v Nitre sa v piatok začínajú trojdňové slávnosti Nitra, milá Nitra. Hlavným celebrantom slávnostnej pontifikátnej svätej omše bude arcibiskup Nicola Girasoli, apoštolský nuncius Svätej Stolice na Slovensku spolu s biskupmi zo Slovenska, informovalo Biskupstvo Nitra.

Mestskými slávnosťami si Nitra každoročne pripomína svoju slávnu históriu a v tomto roku aj 1161. výročie príchodu solúnskych bratov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy. Počas troch dní sa uskutočnia desiatky spoločenských, cirkevných a kultúrnych podujatí vrátane historického festivalu Pribinova Nitrawa, skonštatoval primátor Marek Hattas.

V sídle Nitrianskeho biskupstva na Nitrianskom hrade sa po skončení liturgickej slávnosti začne tradičný deň otvorených dverí. V rámci neho bude možné okrem návštevy areálu hradu, Katedrály - Baziliky sv. Emeráma a expozícií Diecézneho múzea absolvovať aj mimoriadnu prehliadku priestorov Biskupského paláca v čase od 13.00 do 15.00 h, ktorá je možná len raz v roku.