Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Regióny

Dolný Kubín jarmok zatiaľ nezrušil, ohroziť ho môže veterná výstraha

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Na zasadnutí krízového štábu sa zároveň koordinovali všetky bezpečnostné zložky.

Dolný Kubín 12. septembra (TASR) - V Dolnom Kubíne finišujú prípravy na dvojdňový Kubínsky jarmok, ktorý je naplánovaný na 13. a 14. septembra. Ako informoval hovorca mesta Martin Buzna, aktuálna predpoveď počasia pre okres Dolný Kubín nehlási výstrahu pred vetrom, čo umožňuje pokračovať v organizácii jarmoku.

Kubínsky jarmok organizačne zabezpečuje Mestské kultúrne stredisko (MsKS) v Dolnom Kubíne. "Momentálne nevidíme dôvod na rušenie jarmoku, ale situáciu neustále sledujeme. Ak by došlo k zhoršeniu počasia, najmä v súvislosti s vetrom, sme pripravení jarmok včas zrušiť," skonštatovala riaditeľka MsKS Martina Mesárošová.

K aktuálnej situácii zasadol vo štvrtok mestský krízový štáb a jeho členovia sa opätovne stretnú v piatok ráno. "Bezpečnosť je najdôležitejšia, preto už niekoľko dní intenzívne sledujeme predpovede počasia a meteorologické modely. V posledných dňoch sa predpovede pre naše územie, pokiaľ ide o ohrozenie vetrom a intenzitu dažďa, zlepšujú, čo je dôvodom, prečo sme zatiaľ nerozhodli o zrušení jarmoku," uviedol primátor Ján Prílepok.

Podľa najnovšej predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pre región Dolný Kubín k 12.00 h nie je pre lokalitu Dolný Kubín vyhlásená výstraha pred vetrom a očakáva sa úhrn zrážok v rozsahu 20 - 30 milimetrov. "V spolupráci s odborníkmi SHMÚ budeme naďalej pozorne sledovať aktuálny vývoj. V priebehu zajtrajška ho budeme vyhodnocovať každú hodinu tak, aby sme vedeli operatívne rozhodnúť o ďalšom postupe," doplnil primátor.

Na zasadnutí krízového štábu sa zároveň koordinovali všetky bezpečnostné zložky. Vrátane mestskej polície, dobrovoľných a štátnych hasičov, Technických služieb Dolný Kubín a Oravskej vodárenskej spoločnosti budú v 24-hodinovej pohotovosti. "Vykonali sa preventívne opatrenia na rizikových miestach vrátane kontroly mostov a priepustí. Mestská polícia bude počas nasledujúcich dní okrem iného monitorovať stavy vodných tokov a hlásiť akékoľvek zmeny, ktoré by mohli ovplyvniť bezpečnosť obyvateľov," dodal vedúci odboru dopravy a miestneho hospodárstva na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne Miroslav Kosmeľ.