Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Dážď spôsobil pád hlavnej vetvy sofory japonskej v Košiciach

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Strom sa nachádza na pomedzí dvora historickej budovy múzea a parkoviska.

Košice 14. septembra (TASR) - Prívalový dážď spôsobil pád jednej z hlavných vetiev obrovskej sofory japonskej, ktorá sa nachádza v areáli Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach. Múzeum na sociálnej sieti uviedlo, že sa, naštastie, nikomu nič nestalo. Problém rozbujnenej dreviny však riešia už niekoľko rokov.

"Naše obavy sa čiastočne naplnili už teraz. Vodou nasiaknutá koruna sa extrémne ohla a odhalila zrejme prehnitý a nestabilný kmeňový základ stromu," uviedlo VSM. Hoci bol strom dlhé roky pýchou historického centra, zrejme je podľa múzea čas myslieť aj na ochranu zdravia, majetku i kultúrnych hodnôt.

Strom sa nachádza na pomedzí dvora historickej budovy múzea a parkoviska. "Konár, našťastie, nespadol na národnú pamiatku, drevený kožuchovský kostolík, ani nezničil exponáty dočasnej expozície #80SNP či zaparkované autá," ubezpečilo múzeum a vyjadrilo vďaku za rýchly zásah tamojších hasičov a ich pomoc pri čiastočnom zabezpečení stromu. Ich technika a náročnosť času však neumožňuje komplexné orezanie dreviny.

VSM v tejto súvislosti žiada verejnosť a návštevníkov o pochopenie a trpezlivosť, keďže z dôvodu bezpečnosti bude až do odvolania dvor historickej budovy s kostolíkom a historickou vojenskou technikou uzavretý.